Prvé nájomné byty by mali byť dostupné v priebehu prvého polroka 2023, potvrdil Holý

ta3/Dominik Pálka
8.12.2022 20:46

Štátne nájomné byty sú o krok bližšie k realite. Vláda schválila pre dvoch investorov zmluvy v hodnote približne jeden a pol miliardy eur. Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina) v relácii Téma dňa povedal, že prvé nájomné byty by mali byť dostupné už v priebehu prvého polroka 2023.

tema_43.jpg
TA3

Vláda sa chystá spustiť aj registračný formulár. To, či ľudia spĺňajú podmienky na pridelenie nájomného bytu, by sa mohli dozvedieť už na Vianoce. Spoločnosti BWSG a Kooperativa budú pilotnými investormi do štátom podporovaného nájomného bývania. Zabezpečiť by mali 9-tisíc bytov. Na začiatku budúceho roka by sa k nim mali pridať aj ďalší investori.

Zapotili sme sa, povedal Holý

Štefan Holý povedal, že sa podarila "obrovská vec". "Je to vytvorenie masívneho systému. Za tým je veľká práca na legislatíve a množstvo vyjednávaní s investormi. Zapotili sme sa," uviedol. 

Podľa Holého ide o systém, ktorý majú aj najvyspelejšie štáty Európy. "Vidíme prepad na hypotekárnom trhu. Ľudia so štandardnými platmi sa musia tlačiť do menších bytov a situácia začína byť kritická," skonštatoval Holý.

Človek, ktorý má nárok na získanie nájomného bytu, musí preukázať schopnosť platiť nájomné, musí mať stabilnú prácu a nariadenie vlády stanovuje následne presné podmienky. "Nie je to pre sociálne odkázaných ľudí a nie je to ani pre ľudí, ktorí zarábajú viac ako osemnásobok životného minima na celú rodinu," vysvetlil. Ľudia sa môžu do nájomného bývania hlásiť z celého Slovenska, bez ohľadu na miesto pôvodu. Holý povedal, že existuje však jedno pravidlo: "Človek, ktorý sa hlasí, nemôže vlastniť byt v tej istej lokalite."

Rozhodovať bude robot

Rozhodovať o pridelení bytu bude elektronický automat podľa istých kritérií. "Je to nastavené podľa princípu, kto prvý príde, ten skôr dostane. Byty budú na portáli roztriedené aj podľa toho, či sú v plánovaní, rozostavané a hotové," potvrdil Holý. Rezervačnú zmluvu bude možné podpísať v momente, keď sa projekt na stránke objaví. 

"Štátom podporované nájomné byty sú moderné," povedal. Cena nájomného sa bude odvíjať od priemerných platov v jednotlivých krajoch. Vláda nariadením zastropuje ceny nájomných bytov. Napríklad v Bratislave by bol v súčasnosti strop na úrovni 327 eur. Holý povedal, že v niektorých bytoch bude možné bývať už v priebehu prvého polroka 2023, keďže investori môžu nakupovať aj hotové byty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok