Slovensko pošle ešte tento rok na Ukrajinu 300 generátorov, povedal Kuleba

TA3 ČTK
8.12.2022 18:03

Slovensko plánuje do konca roka poskytnúť Ukrajine približne 300 generátorov. Podľa agentúry Interfax-Ukrajina to vo štvrtok v Kyjeve povedal ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba na spoločnej tlačovej konferencii so slovenským šéfom diplomacie Rastislavom Káčerom.

Kuleba kritizoval neochotu niektorých spojencov poskytnúť Ukrajine útočné zbrane
TASR/AP

Ten podľa agentúry Ukrinform prisľúbil Ukrajine ďalšiu podporu a povedal, že slovenská vláda v stredu schválila nový balík vojenskej pomoci susednej krajine, ktorý zahŕňa muníciu, teplé oblečenie a ďalšie vybavenie.

Slovensko bude aj naďalej poskytovať Ukrajine humanitárnu pomoc a urobí všetko pre to, aby Ukrajincom uľahčilo prežitie zimy, uviedol podľa Ukrinformu Káčer. "Rusko sa snaží ponížiť ľudí chudobou, urobiť ich život neznesiteľným, aby medzi vami začali nezhody. To sa však nikdy nestane," povedal slovenský minister.

Kuleba medzitým povedal, že na 300 generátorov zo Slovenska má pomôcť predovšetkým školám či nemocniciam. Ruské sily, ktoré Ukrajinu vojensky napadli na konci februára, totiž od októbra zintenzívnili svoje vzdušné údery na energetickú infraštruktúru krajiny. 

Dôsledkom sú - napriek neustálej práci opravárskych čiat - okrem iného rozsiahle výpadky v dodávkach elektrickej energie, tepla a vody. A to všetko v zimnom období. Moskva sa tak snaží demoralizovať obyvateľstvo a donútiť vedenie štátu ku kapitulácii, uviedlo nedávno britské ministerstvo obrany. Generátory a transformátory Ukrajine posielajú aj ďalšie štáty.

"Ukrajina veľmi oceňuje pomoc Slovenska pri prekonávaní energetickej krízy," povedal Kuleba na tlačovej konferencii s Káčerom. Na svojom Twitteri medzitým napísal: "Slovensko je skutočným priateľom, ktorý celý čas stál a stojí s Ukrajinou. Máme šťastie, že máme takého suseda." Bez podrobností tam tiež poznamenal, že obe krajiny "zintenzivňujú obrannú spoluprácu".

Slovensko nedávno odovzdalo Ukrajine 30 bojových vozidiel pechoty BVP-1, ktorých dodávku Kyjevu Bratislava sľúbila v lete. Informoval o tom slovenský minister obrany Jaroslav Naď, ktorý pripomenul, že Bratislava za ne získa od Nemecka 15 tankov Leopard 2A4. Slovensko invázie Ruska na Ukrajinu už Kyjevu poskytlo najrôznejší vojenský materiál. Dodávky zahŕňali napríklad muníciu, raketový systém S-300 a vrtuľníky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok