Útočník z francúzskeho vlaku dostal doživotný trest, potvrdil ho odvolací súd

TA3 ČTK
8.12.2022 16:57

Odvolací súd v Paríži vo štvrtok potvrdil doživotný trest pre moslimského radikála, ktorý v auguste 2015 zaútočil strelnými zbraňami na cestujúcich v rýchlovlaku Thalys na linke z Amsterdamu cez Brusel do Paríža. Môže byť prepustený najskôr po 22 rokoch a po prípadnom odpykaní trestu bude mať doživotný zákaz vstupu do Francúzska, informovala agentúra AFP.

Maročana Ajjúba Chazzaního vo vlaku premohli cestujúci, nikto vtedy nezomrel. Teraz 33-ročný muž zaútočil, keď vlak 21. augusta 2015 prešiel z Belgicka do Francúzska. Zranil troch ľudí. Neskôr vypovedal, že chcel zabiť amerických vojakov a pracovníkov Európskej komisie, ktorí podľa neho nariadili bombardovanie v Sýrii. Podľa súdu je vinný z pokusu o vraždu so zámerom spáchať teroristický čin. Rovnaký verdikt vyniesol súd už pred dvoma rokmi. Muž je v izolácii už od svojho zadržania v auguste 2015.

Chazzaní si vo štvrtok verdikt vypočul v sklenenom boxe, podľa AFP naňho nijako nereagoval. Počas dopoludnia vypovedal, že svoj čin ľutuje a hanbí sa za neho. Podľa predsedu súdu Davida Hilla Chazzaní počas procesu priniesol len "málo informácií užitočných pre vyšetrovanie". To, že sa útok obišiel bez jedinej obete na živote, sa stalo len vďaka "hrdinskému zásahu cestujúcich", uviedla štátna zástupkyňa vo svojej záverečnej reči.

Do vlaku v Bruseli Chazzaní nastúpil s kalašnikovom, mal deväť zásobníkov s takmer 300 nábojmi, poloautomatickú pištoľ, rezák a fľašu s horľavinou. Jeho pokus o zabitie čo najviac ľudí zastavili cestujúci, medzi ktorými boli americkí vojaci v civile, ktorí boli na dovolenke v Európe. Tí neskôr dostali francúzske občianstvo. Režisér Clint Eastwood ich príbeh sfilmoval pod názvom Paríž 15:17.

Hlavným strojcom útoku bol Belgičan marockého pôvodu Abdelhamid Abaaoud, náborár teroristickej organizácie Islamský štát (IS), ktorý pripravil aj teroristické útoky pri štadióne Stade de France na predmestí Paríža, v uliciach francúzskej metropoly v hudobnom klube Bataclan. väzby na Abaaouda tajil až do 18. novembra 2015, kedy náborár zomrel pri policajnej operácii. Zo Sýrie do Európy obaja muži pricestovali spoločne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok