Sankcie a embargá sú prekážkou pre slobodný obchod, firmy sa v nich ťažko orientujú

ta3/Anka Žitná
8.12.2022 14:55

Podmienky pre podnikanie slovenských firiem sa skomplikovali, Európa už nie pre svetový biznis z hľadiska investícii perspektívna. Tieto kritické slová vyslovil predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók v relácii Tak takto?! pri bilancovaní uplynulého roka.

tak_takto_73.jpg
TA3

Podnikateľskej sfére na Slovensku podľa šéfa SOPK neprospieva ani nestabilnosť a nepredvídateľnosť politického prostredia. Zásadné zmeny sa udiali aj na medzinárodnom poli.

"Zmien je príliš veľa, ale kritickým momentom je činnosť svetovej obchodnej organizácie, ktorá sa dlhé roky snažila vylepšovať prostredie pre export odstraňovaním tarifných a netarifných prekážok. Dostali sme sa do neuveriteľného kolotoča sankcií, embárg, administratívnych obmedzení. Pre mnohé firmy je ťažké sa zorientovať a povedať si, áno, toto je čistý obchod, do ktorého ja môžem ísť. Najviac sankcií je uvalených na Rusko a Čínu, ak si vezmeme ich váhu v medzinárodnom obchode, hovoríme o desiatkach milliárd eur sankcionovaných tovarov a služieb. Opustili sme filozofiu slobodného liberálneho obchodu, dostali sme sa do situácie, ktorá hrozí výbuchom celého systému. Toto je základná vec, ktorá našim podnikateľom vadí. Že nenachádzajú podporu pre normálne obchodovanie z hľadiska svetových organizácií," komentuje aktuálnu situáciu Peter Mihók. Podľa neho dochádza k spájaniu arabského sveta a Číny.

"Je to jasný signál toho, že váha Európskej únie, či už politická, ale aj ekonomická v globálnej ekonomike klesá. Dnes krajiny Arabského polostrova, India či Indonézia nesúhlasia s tým, čo v únii robíme a odmietajú diktát. Tieto krajiny prestali považovať Európu za perspektívnu z hľadiska investícií. Mali by sme sa zamyslieť nad tým, čo robíme, ako to robíme a v akej sme pozícii," dodáva Mihók.

Viac o hodnotení podnikania v roku 2022 si pozrite tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok