Žiadna prevýchova. Kadyrov nám unáša deti a buduje detskú armádu, zaznieva z Luhanska

ta3/AM
8.12.2022 14:44

Šéf Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj tvrdí, že Rusi unášajú deti z danej oblasti do Čečenska, kde ich pripravujú na boj proti Ukrajincom. Rusko sa však ohrádza, že berie iba problémové deti na prevýchovu.

Žiadna prevýchova. Kadyrov nám unáša deti a buduje detskú armádu, zaznieva z Luhanska
Profimedia

Podľa webu Ukrajinská Pravda Hajdal oznámil, že ruskí okupanti unášajú z Luhanskej oblasti deti do Čečenska na vlastenecký výcvik. „Kadyrov unáša luhanské deti, aby z nich vychoval vrahov, ktorí potom budú zabíjať Ukrajincov,“ uviedol na sociálnej sieti Telegram. Uviedol tiež, že prípadov deportácie dospievajúcich detí je už viac než sto.

Web Euromaidan press zase poukázal na novembrový oznam čečenského lídra Ramzana Kadyrova, v ktorom sa chválil, že bolo do Čečenska odvezených už 200 problémových detí v rámci programu „Tínedžeri Ruska“. Potvrdil, že mládež deportovali aj z Luhanskej a Doneckej oblasti.

Výcvik detí

Podľa Rádia Slobodná Európa sa na organizácii výcviku detí podieľa aj sám Kadyrov. Stanica zdieľala zábery z výcvikového tábora v Ruskej univerzite špeciálnych síl. 

Čečenský bojovník za ľudské práva Alubakar Yangulbayev povedal, že výcvik je zameraný primárne na deti, ktoré majú takmer 18 rokov, aby sa mohli čo najskôr zapojiť do konfliktu. Tieto činy nazval budovaním detskej armády. Okrem vojenského výcviku učia mládež nenávidieť Ukrajinu.

Ukrajincké Centrum národného odboja vysvetlilo, ako sa Rusku podarilo tieto deti získať. Podľa ich slov ruská okupačná správa podrobila 15-tisíc detí do veku 17 rokov hlbokému lekárskemu vyšetreniu. Následne ruskí doktori dospeli k výsledku, že 70 % týchto detí potrebuje zvláštnu lekársku starostlivosť. Hajdaj si myslí, že krokom sa Rusko snaží zakryť ich nútenú deportáciu.

Ukrajinská genocída

Kyjev uviedol, že od začiatku vojny uniesli do Ruska už vyše 13-tisíc detí. Túto situáciu označil šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak za genocídu. Vyzval lídrov G20, aby im pomohli. „Naozaj musíme upozorniť svet na to, čo sa deje, pretože ide o úplnú genocídu Ukrajincov, ukrajinských detí a našej krajiny,“ uviedol.

Rusko obvinenia z deportácie maloletých odmieta a tvrdí, že iba pomáha sirotám a tým, ktorí sa rozhodli opustiť Ukrajinu dobrovoľne. Ruský veľvyslanec pri OSN povedal, že informácie o deportovaní ukrajinských detí sú "novým míľnikom v dezinformačnej kampani západných krajín."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok