Ako sa vzdať? Ukrajinci zriadili horúcu linku, na ktorej môžu Rusi kapitulovať

ta3/dp
9.12.2022 06:00

Ukrajinská vláda uviedla, že linka pre ruských vojakov, ktorí chcú kapitulovať, dostáva až 100 žiadostí o kontakt denne. Projekt s názvom "Chcem žiť" odštartoval už v septembri.

Ako sa vzdať? Ukrajinci zriadili horúcu linku, na ktorej môžu Rusi kapitulovať
Profimedia (ilu)

Každý hovor je iný

Muž z Ruska píše: "Som z Moskvy. Ešte som síce nedostal povolávací rozkaz, ale boli pokusy doručiť mi ho. Máte nejakú radu, čo by som mal urobiť? Nebudem zabíjať Ukrajincov. Chcel by som si zachrániť život." Operátor linky odpovedá: "V prvom rade musíme zostať v kontakte. Ak vás pošlú na Ukrajinu, je potrebné pripraviť sa vopred. Musíte si skryť telefón, ktorý budete používať na frontovej línii."Muž z Ruska: "Som civilista. Chcel by som sa stať obyvateľom Ukrajiny. Nech sa už toto všetko skončí."

"Položte si otázku - za čo bojujete?" pýta sa dramatický komentár v ukrajinskom propagandistickom videu "Chcem žiť" cielenom na ruských vojakov. Spolu s hudbou sa objavujú vo videu výbuchy spolu s obrázkami ruských vojakov, ktorí sa zjavne vzdávajú predtým, ako sa na konci zobrazia dve telefónne čísla. Hlas vo videu im hovorí, aby mávali bielou vlajkou, ak sú príliš blízko k prednej línii frontu. To je, samozrejme, súčasť informačnej vojny.

Na stenách kancelárie Svitlany sú obrázky ukrajinských vojnových zajatcov. O všetkých sa predpokladá, že sú stále nažive, a táto horúca linka je aj pokusom Kyjeva priviesť ich domov.

Akonáhle sa vzdajú, môžu byť ruskí vojnoví zajatci použití ako platidlo pri budúcich výmenách. Podľa Inštitútu pre štúdium vojny Kremeľ tiež uskutočňuje viac výmen vojnových zajatcov, keď sa snaží upokojiť kritikov v Rusku. Predpokladá sa, že na oboch stranách sú tisíce vojnových zajatcov, ale presné čísla nie sú známe.

"Chceme sa zamerať najmä na čiastočne mobilizovaných, ktorí nielenže nevedia bojovať, ale posielajú ich ako potravu pre delá," hovorí Vitalij Matviyenko, vedúci projektu. "Tento projekt bol vytvorený, aby ich životy boli ochránené, ak sa dobrovoľne vzdajú."

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok