Scholz chce, aby bol európsky systém protiraketovej ochrany hotový do piatich rokov

ta3 čtk
8.12.2022 12:15

Nemecký kancelár Olaf Scholz chce, aby európsky systém spoločnej protiraketovej obrany existoval do piatich rokov. Kancelár to vyhlásil v dnes zverejnenom rozhovore pre médiá skupiny Funke. O účasť na protiraketovom dáždniku má vedľa Nemecka zatiaľ záujem 14 európskych krajín vrátane Česka a Slovenska.

Nemecký kancelár Scholz v Moskve odmietol ruský PCR test
TASR/AP

"Dúfam, že obranný štít bude stáť v nasledujúcich piatich rokoch," povedal Scholz. "Vláda teraz rokuje s výrobcami rôznych systémov, aby mohla pripraviť konkrétne rozhodnutie," poznamenal.

Scholz vytvorenie európskej protivzdušnej obrany navrhol v auguste v Prahe, kde vystúpil s prejavom na Karlovej univerzite. Okrem Nemecka, Česka a Slovenska sa k projektu pripojili aj Británia, Nórsko, Maďarsko, Bulharsko, Belgicko, Fínsko, Estónsko, Lotyšsko, Litva, Holandsko, Rumunsko a Slovinsko.

Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová uviedla, že Európa by si mohla zaobstarať izraelský systém Arrow 3. Krajiny sa tiež usilujú o obstaranie ďalších amerických protivzdušných kompletov Patriot, ktorým je už teraz vyzbrojený bundeswehr alebo holandská armáda. Cieľom má byť výrazné zväčšenie raketového dáždnika prepojením niekoľkých systémov a zvýšená ochrana pred balistickými raketami či útokmi bezpilotných lietadiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok