Poslanci rozhodli. Upravia sa podmienky použitia obmedzovacieho prostriedku

ta3/TASR
8.12.2022 12:15

Obmedzovací prostriedok nebude zdravotným výkonom, ale bezpečnostným opatrením. Definíciu pojmu, ako aj jeho účel, aby nedošlo k zneužitiu obmedzovacieho prostriedku, predpokladá novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady SR.

Poslanci do lavíc zasadnú opäť v utorok. Mikulec bude čeliť ďalšiemu odvolávaniu
TASR - Jaroslav Novák

Obmedzovacím prostriedkom sa má obmedziť voľný pohyb pacienta a odvrátiť tak nebezpečné konanie pacienta. Využiť sa bude môcť aj vtedy, ak konanie pacienta smeruje k priamemu ohrozeniu života alebo k priamemu ohrozeniu zdravia pacienta alebo iných fyzických osôb. "Všetky tri znaky musia byť splnené kumulatívne," uviedli poslanci v návrhu.

Poslanci chcú novou úpravou docieliť zlepšenie postavenia osôb so zdravotným postihnutím a pacientov, ktorí sú hospitalizovaní v ústavnom zdravotníckom zariadení v odbornom zameraní psychiatria, detská psychiatria a medicína drogových závislostí. "Cieľ návrhu zákona sa dosahuje tým, že sa zavádza právny režim regulácie používania obmedzovacích prostriedkov," uviedli v dôvodovej správe.

Obmedzovacie prostriedky sa v praxi používajú, avšak podľa poslancov neexistovala ich bližšia úprava. "Potreba právnej úpravy je podčiarknutá tým, že obmedzenie pohybu človeka (pacienta) obmedzovacím prostriedkom je zásahom do jeho osobnej integrity, ktorý môže predstavovať závažné porušenie jeho základných práv," dodali.

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh, ktorý definuje podmienky používania obmedzovacích prostriedkov. Ďalším pozmeňujúcim návrhom dochádza k rozšíreniu právnej úpravy definície a používania obmedzovacích prostriedkov pre všetky odbory medicíny. Do právnej úpravy tiež doplnili ustanovenia o právach pacienta v zdravotníckom zariadení ústavnej starostlivosti v odbornom zameraní psychiatria a detská psychiatria, ako aj vnútorný poriadok v takomto zariadení. Nová legislatíva má byť účinná od 1. marca 2023.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok