Rusko chce znovu dobyť územie oslobodené Ukrajinou, dal najavo Peskov

ta3 čtk
8.12.2022 12:12

Rusko počíta s opätovným dobytím ukrajinských území, ktoré pri svojej protiofenzíve oslobodila ukrajinská armáda, dal najavo hovorca Kremeľ Dmitrij Peskov. Anexia ešte ďalšieho ukrajinského územia ale podľa hovorcu nie je na programe dňa.

ONLINE: Ukrajina po ruských útokoch obnovuje dodávky elektriny,
TASR/AP

"O to nejde. Prinajmenšom žiadne vyhlásenia na túto tému neboli. Ale aj tak budeme musieť urobiť ešte veľa práce, aby sme (anektované územia) oslobodili," vyhlásil hovorca ruského prezidenta Peskov pred novinármi, keď vysvetľoval stredajšie slová prezidenta Vladimíra Putina o získaní nových území. Putin sa v stredu verejne prirovnal k cárovi Petrovi Veľkému, keď hovoril o tom, že Rusko ovládlo Azovské more, ako o tom tento ruský panovník sníval. Západní analytici Putinovo vystúpenie vykladajú ako prípravu ruského publika na dlhú a dobyvačnú imperialistickú vojnu.

Putin na konci septembra v rozpore s medzinárodným právom a po narýchlo zorganizovanom a svetom neuznanom hlasovaní oznámil pripojenie ukrajinskej Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti k Rusku. Ukrajinské vojská však od leta oslobodili významnú časť Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny, pravý breh rieky Dnepra i samotné juhukrajinské mesto Cherson, ktoré bolo jediným oblastným centrom získaným ruskou inváznou armádou za takmer desať mesiacov vojny. Ukrajinská protiofenzíva tak oslobodila asi polovicu z rozlohy územia, dobytého ruskými vojskami od invázie z tohtoročného 24. februára. Preruští separatisti s podporou Moskvy už od roku 2014 ovládajú časti Doneckej a Luhanskej oblasti, kde vyhlásili svoje samozvané štátne útvary.

Peskov teraz opäť tvrdil, že Rusko sa rozšírilo o nové územia v dôsledku referend, v ktorých sa ich obyvatelia vyslovili po pripojení. "V rámci obrany týchto ľudí vznikli územia, ktoré boli pripojené v dôsledku referend," vyhlásil v odpovedi na otázku, či cieľom ruskej operácie je dobytie ešte nových území.

Kyjev, Západ a väčšina členských krajín OSN odmietla hlasovanie ako nezákonná a anexiu štyroch ukrajinských oblastí, čiastočne okupovaných Ruskom, odmieta uznať. Moskva podobne v rozpore s medzinárodným právom už na jar 2014 anektovala ukrajinský polostrov Krym. Pri Sevastopole dnes ruská loď podľa miestneho gubernátora zostrelila ďalší dron. Peskov dnes pripustil ohrozenie Krymu ďalšími ukrajinskými útokmi, ktoré označil za "teroristické".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok