Mnohí utečenci z Ukrajiny sa na Slovensku zamestnali. Obsadzujú dlhodobo voľné pozície

ta3 čtk
8.12.2022 11:47

Na Slovensku rastie počet zamestnaných utečencov z vojnou zasiahnutej Ukrajiny. V našej päťmiliónovej krajine teraz pracuje 14 800 ukrajinských utečencov, obsadzujú dlhodobo voľné pozície, uviedli dnes analytici slovenského ministerstva financií.

Úrad práce zamestnanosť nezamestnaní práca 1140px (TASR)
TASR

Po silnej vlne zamestnávania ukrajinských utečencov z tohtoročnej jari teraz pribúda na Slovensku menej ako 1000 nových pracovníkov z Ukrajiny mesačne. Slovensko od začiatku marca do konca minulého týždňa poskytlo viac ako 102 600 Ukrajincom dočasné útočisko. Tento status im umožňuje napríklad prístup na pracovný trh alebo k zdravotnej starostlivosti.

V októbri miera nezamestnanosti na Slovensku klesla na 5,90 percenta, prvýkrát od predminulého prepuknutia choroby covid-19 sa tak dostala pod hranicu šiestich percent. Hranice Slovenska z Ukrajiny prekročilo od februárovej invázie Ruska do susednej krajiny viac ako milión ľudí, v opačnom smere tak urobilo zhruba 787 000 osôb. Mnohých ukrajinských utečencov po príchode na Slovensko pokračovalo do ďalších európskych krajín.

Na Slovensku teraz žiada o dočasné útočisko zhodne okolo 700 ukrajinských utečencov týždenne. Bratislava sa už skôr začala pripravovať na prípadnú ďalšiu utečeneckú vlnu z Ukrajiny, a to v súvislosti s ruskými útokmi na ukrajinskú infraštruktúru. Tie viedli na Ukrajine k prerušeniu dodávok elektriny vody alebo tepla.

Česká republika od vpádu ruskej armády na Ukrajinu vydala vyše 466 000 dočasných víz, ktoré ich držiteľom umožňujú prístup k verejnému zdravotnému poisteniu, vzdelaniu či na trh práce. Česko podľa skorších údajov prijalo z krajín Európskej únie najviac utečencov na počet obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok