Chorvátsko bude od budúceho roka súčasťou Schengenu, dohodli sa ministri EÚ

ta3 čtk
8.12.2022 14:47

Ministri vnútra členských krajín Európskej únie vo štvrtok schválili vstup Chorvátska do schengenského priestoru. Cestujúci z častí zóny voľného pohybu budú môcť do Chorvátska prejsť bez hraničných kontrol od začiatku budúceho roka. Rozhodnutie ministrov oznámilo české predsedníctvo v Rade EÚ.

"Chorvátsko získalo jednomyseľnú podporu Rady pre vnútorné veci a spravodlivosť, 1. januára 2023 sa stávame členom schengenu!" reagoval na Twitteri chorvátsky premiér Andrej Plenković. Európsky bezhraničný priestor sa rozrastá po viac ako desiatich rokoch, ako posledné sa v roku 2011 pripojilo Lichtenštajnsko.

Chorvátsko sa prijatia dočkalo tri roky po tom, čo Európska komisia prvýkrát vyhodnotila, že krajina spĺňa podmienky pre vstup do zóny bez klasických hraníc. Ten sa nakoniec stane skutočnosťou súčasne s ďalším významným krokom v európskej integrácii krajiny, teda prijatím eura. Zavedenie spoločnej meny v Chorvátsku odsúhlasili únijní ministri financií v júli.

Balkánska krajina sa stane 27. členom schengenského priestoru, ktorý aktuálne tvoria 22 štátov EÚ a štyri mimoúnijné krajiny: Island, Nórsko, Švajčiarsko a Lichtenštajnsko. 

Pripojenie k schengenu je pre členské krajiny EÚ povinnosťou, pričom vstup novej krajiny vyžaduje jednomyseľný súhlas únijných štátov, ktoré už súčasťou priestoru sú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok