Vyše polovica Škótov si praje nezávislosť od Spojeného kráľovstva. Referendum by však musel schváliť Londýn

ta3 ČTK
7.12.2022 16:13

Až 56 percent Škótov si praje nezávislosť Škótska od Spojeného kráľovstva, vyplýva z prieskumu agentúry Ipsos publikovaného Reuters. Podiel je o šesť percentuálnych bodov vyšší oproti podobnému prieskumu z mája. Britský najvyšší súd pred dvoma týždňami rozhodol, že Škótsko nemôže bez súhlasu Londýna usporiadať druhé referendum o nezávislosti.

Vyše polovica Škótov si praje nezávislosť od Spojeného kráľovstva. Referendum by však musel schváliť Londýn
TASR/AP

Vzrastajúca podpora nezávislosti je de facto aj podporou pre najsilnejšiu stranu v škótskom parlamente, teda pre Škótsku národnú stranu (SNP), ktorej hlavným politickým programom je nezávislosť od Británie. "Či ide len o rýchly nárast v reakcii na rozhodnutie britského súdu, alebo o dlhodobejší trend, sa ešte len ukáže," uvádza Emily Grayová, riaditeľka škótskej pobočky Ipsos.

Tému škótskej nezávislosti spomenula pri stredajších interpeláciách vo Westminsteri poslankyňa za SNP Philippa Whitfordová. Premiéra Rishiho Sunaka sa spýtala, či je presvedčený o tom, že Spojené kráľovstvo je stále dobrovoľným zväzkom národov, a či môže objasniť, ako sa Škóti môžu demokraticky rozhodnúť, či v ňom chcú zotrvať.

"Plne rešpektujeme rozhodnutie najvyššieho súdu a v Spojené kráľovstvo máme dôveru. So škótsku vládu budeme konštruktívne spolupracovať tak, aby sme naplnili potreby škótskych občanov," odpovedal Sunak.

Škóti v referende v roku 2014 rozhodli väčšinou 55 ku 45 percent hlasov, že samostatnosť nechcú. Zástancovia nezávislosti však teraz argumentujú, že situácia sa zmenila po tom, čo Británia opustila Európsku úniu. V hlasovaní o brexite sa 62 percent Škótov vyslovilo za zotrvanie v EÚ.

Škótsky parlament má v rámci Británie v určitých oblastiach prenesú právomoc, v otázkach poľnohospodárstva, zdravotníctva, súdnictva, kultúry a mnohých ďalších o správe Škótska rozhoduje nezávisle od Londýna. Vo Westminsteri naopak politici rozhodujú o obchode, zahraničnej politike, doprave, obranných záležitostiach, sociálnej politike alebo voľbách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok