Rasistický Mikuláš z Popradu. Polícia preveruje video, v ktorom mestský poslanec uráža deti a ich rodičov

ta3/TASR
7.12.2022 16:12

Polícia sa bude zaoberať videom Putujúceho Mikuláša v Poprade, ktoré sa objavilo na sociálnych sieťach. Potvrdil to krajský policajný hovorca z Prešova Daniel Džobanik. Bývalý mestský poslanec Rudolf Kubus mal ako Mikuláš v mestskej časti Matejovce počas vystúpenia kričať na rómske deti pre ich správanie a urážať ich rodičov. Ten tvrdí, že video je vytrhnuté z kontextu.

Rasistický Mikuláš z Popradu. Polícia preveruje video, v ktorom mestský poslanec uráža deti a ich rodičov
TASR - Dano Veselský (ilu)

Správanie Mikuláša odsúdilo na sociálnej sieti množstvo občanov a video zdieľali stovky ľudí. "Obvodné oddelenie Policajného zboru v Poprade na základe zaslaného podnetu bude predmetné oznámenie preverovať," uviedol Džobanik.  

Kubus si myslí, že z vystúpenia sa robí zbytočný cirkus. "Deti tam kričali, trhali nám veci, brali nám sladkosti, preto som zakričal, aby boli ticho. Potom sa to tam upokojilo a pokračovali sme pekne v programe, nerobil som žiadne rozdiely, odovzdali sme im darčeky a v pokoji odišli. Prečo to v tom videu nie je? Poriadky s deťmi si mali robiť rodičia, a nie účinkujúci," uviedol Kubus, ktorý Mikuláša stvárnil v minulosti viackrát. Putujúceho Mikuláša, ktorý navštevuje deti v jednotlivých mestských častiach, organizuje už niekoľko rokov popradská samospráva.

Priebeh stretnutia detí s Mikulášom v Matejovciach dôrazne odsúdilo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva. Zúčastnené deti si podľa výkonnej riaditeľky strediska Silvie Porubänovej namiesto dôstojných a povzbudivých slov od symbolickej sviatočnej osobnosti vypočuli výčitky, hlasný krik a vyhrážky. "Nielen za to, ako sa správali počas podujatia, ale aj za to, aké nie sú normálne a akí sú ich rodičia. Najmä ak sú 'Cigáni'. Každému dieťaťu patrí rešpekt jeho ľudskej dôstojnosti, osobitne pri takejto slávnostnej a pozitívnej udalosti," upozornila.

Vysvetlenia "Mikuláša" o situácii vytrhnutej z kontextu podľa nej neobstoja a zdôraznila, že jeho slová a spôsob ich prednesu korektne nemožno zasadiť do žiadneho prijateľného kontextu. "Pri organizácii takýchto podujatí nezabúdajme na ich dramaturgiu v duchu porozumenia, mieru, znášanlivosti, rovnosti a priateľstva medzi všetkými národmi, etnickými, národnostnými a náboženskými skupinami a prípravy na zodpovedný život v slobodnej spoločnosti. Túto potrebu sa však nepodarilo 'Mikulášovi' v Poprade dodržať. Pri poskytovaní verejnej služby bol obťažujúci a znevýhodňujúci," skonštatovala Porubänová.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok