Vláda schválila národnú stratégiu riadenia hraníc aj vznik riadiaceho výboru

ta3/TASR
7.12.2022 11:37

Vybudovanie pracoviska pre hraničnú kontrolu v Čiernej nad Tisou, obstaranie dronov na prehľadávanie a vyhľadávanie osôb v teréne či zvýšenie ubytovacích kapacít na útvaroch policajného zaistenia pre cudzincov v Sečovciach sú niektoré z úloh z Národnej stratégie európskeho integrovaného riadenia hraníc na roky 2023 až 2026. Materiál v stredu schválila vláda.

hoaxy
TASR/Milan Kapusta

Celkovo obsahuje 79 úloh v 15 oblastiach. Kabinet zároveň odobril zriadenie a štatút riadiaceho výboru, ktorý má plnenie úloh koordinovať.

Bezpečnosť na vonkajších hraniciach schengenského priestoru ovplyvnila podľa materiálu invázia vojsk Ruska na Ukrajinu, ako aj hybridné hrozby zaznamenané na hraniciach s Bieloruskom. "Hlavnou výzvou v tejto oblasti sa stalo zvládanie prílevu vysokého počtu migrantov, a to tak z hľadiska kontroly hraníc, ako aj zabezpečenia následnej starostlivosti o nich, ich registrácie a dočasnej alebo trvalej integrácie," skonštatoval predkladateľ s tým, že to zásadne ovplyvní ďalšie smerovanie národných politík, ako aj celej Európskej únie.

Za ďalšiu veľkú výzvu do budúcnosti rezort označil budovanie kapacít na zvládnutie legálnej migrácie cez existujúce hraničné priechody, a to aj v súvislosti s nasadením nových technológií na celoeurópskej úrovni.

Výzvou zostáva tiež stabilizácia organizačného a personálneho zabezpečenia pri plnení všetkých úloh, ktoré vyplývajú z Európskeho integrovaného riadenia hraníc (EIBM). "Vzhľadom na rastúci počet cestujúcich, prekračujúcich vonkajšie hranice SR a počet štátnych príslušníkov tretích krajín, ktorí majú na území SR udelený pobyt, bude musieť byť tomuto problému venovaná maximálna pozornosť," poznamenal rezort.

Plnenie stratégie má monitorovať a koordinovať novozriadený Riadiaci výbor pre implementáciu európskeho integrovaného riadenia hraníc. "Riadiaci výbor zložený zo subjektov, podieľajúcich sa na napĺňaní cieľov národnej stratégie, bude pravidelne vyhodnocovať dosiahnutie definovaných cieľov a v závislosti od aktuálneho vývoja v oblasti EIBM ich aktualizovať," vysvetlil predkladateľ.

Náklady na realizáciu úloh, vyplývajúcich zo stratégie, vyčíslili na rok 2023 na 17,76 milióna eur, na rok 2024 na takmer 10 miliónov eur, v roku 2025 majú predstavovať 1,29 milióna eur a v roku 2026 vyše dvoch miliónov eur. Okrem štátneho rozpočtu by zdroje mohli pochádzať aj z fondov Európskej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok