Tak takto?! Prezidentka sa postavila na čelo ťaženia proti generálnemu prokurátorovi

ta3/Anka Žitná
7.12.2022 10:09

Generálna prokuratúra cez paragraf 363 zastavila trestné stíhanie Roberta Fica, Roberta Kaliňáka a ďalších osôb v kauze známej pod názvom Súmrak. Viacerí experti na trestné právo už na jar, keď kauza vypukla, upozorňovali, že obvinenia z účasti na zločineckej skupine či zneužívania právomocí verejného činiteľa sú prehnané. Čas aj generálna prokuratúra im dali za pravdu.

Správa prezidentky SR Zuzany Čaputovej o stave republiky
TASR/Jaroslav Novák

O okresaní paragrafu začala hovoriť ešte bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a v lete sa spustila aj petícia za jeho zrušenie. Reakcia na použitie paragrafu 363 v prípade Fica a spol na seba nenechala dlho čakať. Prezidentka Zuzana Čaputová sa vyjadrila, že by bolo namieste nechať tento paragraf preskúmať Ústavným súdom. Hlava štátu tiež naznačila, že by predmetom skúmania mohla byť aj ústavnosť právomocí generálneho prokurátora.

O paragrafe 363, ale aj o novele, ktorá by mala znížiť tresty za ekonomickú trestnú činnosť bude reč v dnešnej relácii Tak takto?! Hosťom Anky Žitnej bude dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok