Šipoš: Rozpočet je masívny. Ide o masívne zadlženie, každé tretie euro si vláda musí požičať, oponoval Viskupič

ta3/Dominik Pálka
6.12.2022 21:02

Parlament sa blíži k rozhodujúcim bitkám o štátny rozpočet a dôveru vláde. Rozhodnúť môže aj jediný hlas. Ako sú rozložené sily a aké podmienky si kladú jednotliví hráči? Kto bude súťažiť s Mikulášom v rozdávaní balíčkov na budúci rok?

tema_dna_53.jpg
TA3

Blcháč je skeptický

Primátora Liptovského Mikuláša a nezaradeného poslanca NR SR Jána Blcháča (Hlas-SD) neteší schválenie daňového bonusu. "Už sme si zvykli, že zástupcovia OĽANO klamú. Samosprávy dnešným prijatím bonusu stratia v budúcom roku takmer 800 miliónov eur," kritizoval. 

Oponoval, že samosprávy budú musieť zaplatiť vyššie mzdy a aj vyššie ceny za energie. "Prídeme na jedného obyvateľa o asi 65 eur a kompenzácia je vo výške 20 eur," vysvetlil primátor Blcháč. Potvrdil, že mesto bude čiastočne upravovať poplatky v materských školách, v sociálnom ústave, v školských kluboch detí a jedálňach. Zvyšovať dane sa však nechystá.

Taraba povedal, že by sa koalícia a opozícia mala dohodnúť. "Dal som ponuku, aby sme sa dohodli na termíne predčasných volieb. Následkom ponuky by malo byť aj to, že sa schváli rozpočet. Verím, že koalícia ponuku príjme," dodal. Myslí si, že ak sa vláda nedohodne do utorka, tak možno padne. "Ja som jasne povedal, že budeme (Taraba a Kuffovci - pozn. red.) hlasovať za pád vlády," potvrdil Taraba. 

Michal Šipoš uviedol, že rozpočet je "masívny" na pomoc ľuďom. "Nenachádzame sa v normálnych časoch. Nemyslím si, že by sme sa mali dohadovať na predčasných voľbách. Musíme presvedčiť poslancov, že rozpočet je správny," uviedol.

SaS požaduje prepracovanie rozpočtu

Viskupič povedal, že to je "masívny rozpočet zadlžovania". "Každé tretie euro si vláda musí požičať," skonštatoval. Strana Sloboda a Solidarita požaduje, aby sa návrh stiahol a prepracoval. 

Blcháč s ním súhlasil. Primátor Liptovského Mikuláša si myslí, že vláda ťahá Slovensko do zadlžovania. "Narážame už na hranicu dlhovej brzdy. Obciam a mestám hrozia sankcie." Kritizoval aj to, že rozpočet neobsahuje výdavkové limity. Predčasné voľby by si vedel predstaviť už o pol roka alebo maximálne na jeseň v roku 2023.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok