Diaľnice sú zjazdné, na D1 pozor na snehové jazyky

SITA
25.1.2013 09:28

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký, okrem úsekov diaľnice D1 Senec - Trnava, D2 Jarovce - Rusovce a rýchlostnej cesty R1 Trnava - Veľké Zálužie, kde povrch vozoviek je pokrytý vrstvou miestami čerstvého až miestami kašovitého snehu hrúbky do 2 cm.

Diaľnice sú zjazdné, na D1 pozor na snehové jazyky
SITA

Informuje o tom Slovenská správa ciest. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek na západe je prevažne suchý až vlhký, na ostatnom území prevažne vlhký až mokrý alebo pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného snehu do 4 až 5 cm.

Na strednom a východnom Slovensku sú cesty vo vyšších polohách pokryté vrstvou utlačeného až zľadovateného snehu do 4 až 5 cm, miestami do 10 až 15 cm.

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, miestami kašovitého až utlačeného snehu hrúbky až do 5 cm, okrem priechodov Biela Hora, Havran, Dargov, Ďurďošík, Pusté Pole, Veľké Pole, Príslop, Branisko, Javorník, Kremnické Bane, Pezinská Baba a Soroška, ktoré majú povrch vozoviek vlhký až mokrý. Vozovku horského priechodu Zbojská pokrýva vrstva miestami zľadovateného snehu až 5 cm.

V obvode Vráble, Nitra, Sereď, Trnava a Senica a v úseku D1 Matejovce - Jánovce sa pre silný vietor tvoria snehové jazyky alebo záveje. Snehové jazyky sa priebežne odstraňujú. Podobne je to na ceste I/66 horských priechodov Besnik, Šumiac a I/72 Čertovica.

Priechody Vernár a Besník sú pre vozidlá nad 10 m zjazdné len so snehovými reťazami. Hmla s viditeľnosťou do 50 m je v okolí Popradu, do 100 m v okolí Kriváňa. V okolí Banskej Štiavnice na cestách II/524 a III/06517 je zľadovatený sneh do 3 cm.

Pre vozidlá nad 10 m je po celú zimnú sezónu uzatvorený úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom a horské priechody Skýcov a Herlianske sedlo. Pri nízkych teplotách sa na mokrých a vlhkých vozovkách, na mostoch a pri vodných tokoch zvyšuje riziko poľadovice.

SHMÚ Varuje pred snehovými jazykmi, silným vetrom aj povodňou

Slovensko dnes potrápi silný vietor, môžu vznikať snehové jazyky a záveje, na východe Slovenska dokonca hrozí povodeň. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal niekoľko výstrah.

Meteorologická výstraha druhého stupňa pred silným vetrom platí pre juhovýchod Slovenska až do večerných hodín. Meteorológovia tu očakávajú silný vietor, ktorý môže dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 22 až 28 m/s. Výstraha prvého stupňa platí pre Bratislavský, Trenčiansky, Nitriansky a Trnavský kraj.

Vietor tu môže dosiahnuť rýchlosť 17 až 22 m/s. Snehové jazyky a záveje sa môžu tvoriť na celom území Slovenska. Zvýšiť svoju pozornosť by preto podľa meteorológov mali najmä vodiči. SHMÚ naďalej upozorňuje aj na riziko povodne v okrese Michalovce. "Na tokoch je naďalej predpoklad mierneho vzostupu vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity z dotekania z ukrajinskej časti povodia," varuje SHMÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok