Ruskí regionálni opoziční politici vyzývajú Putina, aby formálne ukončil mobilizáciu

TA3 ČTK
6.12.2022 16:54

Opoziční predstavitelia piatich ruských regionálnych zastupiteľstiev vyzvali prezidenta Vladimira Putina, aby vydal dekrét, ktorý formálne ukončí čiastočnú mobilizáciu. Tú šéf Kremľa vyhlásil v septembri, aby posilnil invázne ruské vojská na Ukrajine.

Ruskí regionálni opoziční politici vyzývajú Putina, aby formálne ukončil mobilizáciu
TASR/AP

Regionálni politici tvrdia, že bez príslušného prezidentského výnosu vzniká v krajine právna neistota, je možné povolávať ďalších Rusov do armády a veliteľom to umožňuje odoprieť svojim podriadeným prepustenie zo služby, napísala v utorok agentúra Reuters. Podľa nej sa na Putina obrátili opoziční politici z liberálnej strany Jabloko z Petrohradu, Moskvy, Pskova, Veľkého Novgorodu a Karélie.

Opozičná zastupiteľka v karelskom zákonodarnom zbore Emilija Slabunovová uviedla, že bez príslušného dekrétu nemôžu tí, ktorých úrady už odviedli, opustiť ozbrojené sily. Velitelia ich odmietli prepustiť a odvolanie proti tomu na súde nikam neviedlo, povedala. Súdy sa podľa nej stavali na stranu veliteľov s odkazom na to, že Putinov septembrový mobilizačný dekrét stále platí.

Právnici Reuters potvrdili, že sa tak stalo najmenej v dvoch prípadoch - v jednom pri Moskve a ďalšom v Čite na Sibíri. "Zastupujeme našich voličov a tieto naše výzvy sú výsledkom početných výziev občanov," uviedla Slabunovová. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov podľa Reuters na otázku, či Kremeľ vie o tejto iniciatíve regionálnych zastupiteľov, uviedol, že na tému mobilizácie "už všetko vyjasnil" a nemá čo nové povedať.

Je vzácne a riskantné, aby volení predstavitelia verejne napádali Kremeľ ohľadom vojny na Ukrajine, poznamenala agentúra Reuters. V súvislosti s inváziou Rusko zaviedlo zákony, ktoré stanovujú dlhé tresty väzenia za „diskreditáciu“ ozbrojených síl alebo šírenie „falošných správ“ o nich.

Putin po porážkach na bojisku vyhlásil 21. septembra takzvanú čiastočnú mobilizáciu. Ruské ministerstvo obrany na konci októbra oznámilo, že po povolaní 300-tisíc rezervistov, mobilizácia končí. 

Stalo sa tak po týždňoch chaosu, keď z krajiny utiekli státisíce Rusov v snahe vyhnúť sa povolaniu do armády a prichádzalo množstvo správ o povolávaní mužov nespôsobilých služby. Kremeľ vtedy uviedol, že formálny výnos na ukončenie mobilizácie nie je nutný, napísal Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok