Tretí blok atómovej elektrárne Mochovce nepracuje, objavili na ňom chybu

ta3; TASR
6.12.2022 16:14

Počas záťažových testov zistili v atómovej elektrárni Mochovce chybu na jej treťom bloku. Nedostatok objavili pri spúšťaní reaktora.

Tretí blok atómovej elektrárne Mochovce nepracuje, objavili na ňom chybu
TASR/Henrich Mišovič

Ako uviedla pre TV Markíza hovorkyňa Slovenských elektrární Oľga Baková, chybu na treťom bloku atómovej elektrárne objavili pri opakovanej tlakovej skúške. "Drobnú netesnosť na hornom bloku reaktora" sa po analýze rozhodli pretesniť. Testy tretieho bloku by mali pokračovať budúci týždeň. 

Ako uvádzajú tvnoviny.sk, oprava chyby v treťom bloku oddiali výrobu elektriny minimálne o pár týždňov alebo až o mesiace. Pripojenie na sieť je naplánované podľa Bakovej približne na polovicu januára.

"Dúfam, že ide iba o veľmi krátke zdržanie," uviedol na margo chyby na treťom bloku exminister hospodárstva Richard Sulík. Pokračoval, že počas jeho pôsobenia na čele rezortu zistil, že sa v Mochovciach na spustenie reaktora pripravujú poctivo a dôkladne. 

"Chcem veriť, že sa už nebudeme dlhšie zdržiavať. Druhostupňové povolenie je platné a nič im nebráni, aby to čím skôr spustili. V najvyššom záujme elektrární je, aby tento tretí blok nabehol," dodal predseda SaS Sulík.

Tretí blok jadrovej elektrárne v Mochovciach začali stavať v roku 1987. Po prerušení prác spustili SE dostavbu Mochoviec v novembri 2008. Nový jadrový blok má inštalovaný výkon 471 megawattov, čo pokryje približne 13 percent z celkovej spotreby elektriny na Slovensku. Jadrové palivo začali zavážať do reaktora začiatkom septembra a štiepnu reakciu spustili 23. októbra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok