MOL hlási nedostatok palív vo svojich čerpacích staniciach v Maďarsku, dôvodom je nízky dovoz

TA3 ČTK
5.12.2022 21:42

Maďarská ropná a plynárenská spoločnosť MOL sa cez víkend stretávala s čiastočným nedostatkom pohonných hmôt v takmer celej sieti čerpacích staníc v Maďarsku. Firma oznámila agentúre Reuters, že hlavným dôvodom nedostatku palív je nízky dovoz.

tankovanie palivo benzín nafta (1140px) TASR/Milan Kapusta
TASR/Milan Kapusta

Upozornila tiež, že mnoho ľudí si začalo hromadiť zásoby pohonných hmôt. Zahraničné podniky obmedzili dodávky palív do Maďarska po tom, čo tamojšia vláda vlani zaviedla cenový strop pre benzín a naftu, píše Reuters.

Spoločnosť MOL uviedla, že cez víkend zaznamenala výrazný nárast dopytu na svojich čerpacích staniciach. "Odštartovali panické nákupy a mnohí si robia zásoby, čo viedlo k čiastočnému nedostatku zásob v takmer celej našej sieti čerpacích staníc," dodala. Podľa maďarských médií mnoho ľudí vyrazilo natankovať do susedných krajín vrátane Slovenska.

Firma MOL tiež uviedla, že jej odborníci nepretržite pracujú na údržbe jej hlavnej maďarskej rafinérie, aby umožnili obnovenie plnej prevádzky. V súčasnosti rafinérie využíva iba 50 až 55 percent svojich kapacít.

Maďarská vláda pred rokom zaviedla pre benzín aj naftu cenový strop 480 forintov (zhruba 1,16 eur) za liter. Tento limit teraz platí pre automobily v osobnom vlastníctve, poľnohospodárske vozidlá a vozidlá taxislužby. Cenový strop by mal vypršať na konci decembra. Vláda uviedla, že zváži jeho predĺženie na základe informácií od spoločnosti MOL o tom, či je firma schopná zabezpečiť dodávky, píše Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok