Súd s ruským opozičným politikom Jašinom pokračuje. Prokuratúra žiada tvrdý trest

TA3 ČTK
5.12.2022 16:25

Ruská prokuratúra v pondelok požiadala o deväťročný trest odňatia slobody pre opozičného politika Iľju Jašina, ktorý stál pred súdom kvôli tomu, že na internete upozorňoval na zabíjanie civilistov počas ruskej okupácie ukrajinského mesta Buča. Informoval o tom spravodajský server Meduza. Súd s Jašinom v pondelok pokračuje štvrtým dňom.

Súd s ruským opozičným politikom Jašinom pokračuje. Prokuratúra žiada tvrdý trest
TASR/AP

Tridsaťdeväťročný Jašin pôsobil v moskovskej komunálnej politike a do svojho zatknutia v júni bol jedným z posledných opozičných politikov, ktorí zostali v Rusku a otvorene kritizovali vojnu na Ukrajine. 

Zatknutý bol v súvislosti so svojím videostreamom na platforme YouTube, kde hovoril o vraždení civilistov ruskými vojakmi v Buči pri Kyjeve.

Úrady ho vinia, že o pôsobení ruskej armády vedome šíril lživé informácie, hoci si bol vedomý, že "Rusko podniká opatrenia na podporu mieru a bezpečnosti", citoval server Meduza obvinenia. 

Jašin tvrdí, že je nevinný a že vo zverejnenom videozázname hovoril o pozícii všetkých strán ohľadom udalostí v Buči, vrátane Ruska. Bod trestného zákonníka, ktorý Jašin údajne porušil, predpokladá uväznenie až na desať rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok