Slovensko sa zadlžuje raketovou rýchlosťou. Väčšinu daní prejeme a každé tretie euro si požičiavame

ta3/Anka Žitná
5.12.2022 14:53

Do 1. januára 2020 bol dlh štátu 45 miliárd eur, do roku 2025 to bude 71 miliárd. Vybraté dane prejedáme vo forme nezmyselných plošných pomocí, každé tretie euro si štát požičia.

taktakto_28.jpg
TA3

Ak by štandardná domácnosť fungovala ako štát a míňala by o tretinu viac, ako dokáže zarobiť, nevydržala by dlhšie ako rok. Na ten ďalší by jej už nikto nechcel požičať a nemala by ani z čoho splácať.

"Za tejto vlády stúpil dlh štátu o 26 miliárd. To je polovica z dlhu, ktorý Slovensko vygenerovalo za celých tridsať rokov jeho existencie. Znamená to obrovské zrýchlenie zadlžovania. To už pre malú otvorenú ekonomiku typu tej našej znamená zásadný problém- vo financovaní sa aj v tom, aby verejné financie dokázali dlhodobo fungovať. Všímajú si to aj investori a súvisí s tým aj stabilita krajiny. Vlani Slovensko splácalo úroky v sume 600 miliónov eur, tohto roku sa suma zdvojnásobila," konštatuje predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) v relácii Tak takto?!

O nezmyselnom vyhadzovaní štátnych peňazí, plošných akciách, ktoré sa míňajú účinkom, ale aj o nákupe desiatich miliónov vakcín proti covidu za 230 miliónov eur, ktoré bude treba pri dnešných cenách energií chladiť na mínus štyridsiatich stupňoch a potom tie nepoužité nákladne likvidovať hovorí Marián Viskupič.

Celú reláciu si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok