Keď prehovorila: Čo sa zmenilo v Hollywoode po odsúdení sexuálneho predátora Weinsteina?

ta3/NF; TASR
14.12.2022 06:00

Investigatívne novinárky Jodi Kantorová a Megan Twoheyová napísali v roku 2017 pre The New York Times článok o hollywoodskom filmovom producentovi Harveym Weinsteinovi, ktorého obvinili desiatky žien zo sexuálneho zneužívania. Prípad, ktorý otriasol celou Amerikou, podrobne opísali v knihe s názvom Stalo sa to aj mne. V kinách je dostupná už aj filmová verzia pod názvom Keď prehovorila. Ako zmenil americký zábavný priemysel prípad, ktorý odštartoval hnutie Me Too?

Keď prehovorila: Čo sa zmenilo v Hollywoode po odsúdení sexuálneho predátora Weinsteina?
profi nahlad

Spoločenské zmeny

Weinsteinove obvinenia vyvolali dlho potrebné reformy v rámci hollywoodskych spoločností a agentúr – inštitúcií, ktoré majú chrániť svojich členov a klientov pred zneužitím, no namiesto toho boli kritizované za to, že nerobili dosť na to, aby zabránili zneužívaniu, píše americký web Los Angeles Times. "Podstatné však je, že tektonické platne tohto odvetvia sa posúvajú,“ povedala Melissa Silversteinová, vydavateľka časopisu Women and Hollywood.

Počas posledných pár rokov agentúry podnikli kroky, aby obmedzili sexuálne obťažovanie na pracovisku. Odborový zväz umelcov SAG-AFTRA v roku 2018 vyzval producentov a vedúcich pracovníkov, aby v rámci sedemstranového etického kódexu nepožadovali stretnutia na „vysoko rizikových miestach“, ako sú súkromné domy a hotelové izby. Vyhľadávači talentov čoraz častejšie upozorňujú klientov, aby sa nezúčastňovali stretnutí na takýchto miestach.

Zmeny pokračovali aj v roku 2020, keď SAG-AFTRA vydala štvorstranovú príručku o využívaní takzvaných koordinátorov intimity, ktorí majú zabrániť zneužívaniu počas natáčania nahých a simulovaných sexuálnych scén. "Tieto usmernenia predtým neexistovali, takže dávajú zmysel," povedala Silversteinová. Pokračovala, že "musíme pochopiť, že každý malý kúsok sa počíta". Akadémia filmových umení a vied zaviedla nové štandardy správania pre svojich členov a vylúčila Weinsteina, Billa Cosbyho a Romana Polanského zo svojich radov.

Štúdiá sa medzitým stali opatrnejšími pri najímaní režisérov a hercov, ktorí v minulosti čelili nejakým priestupkom. Distribútori a streamovacie služby čoraz častejšie umiestňujú do zmlúv „dodatky o morálke“, ktoré im umožňujú odstúpiť od projektov, ak sú zainteresovaní ľudia vystavení previneniu. Tieto klauzuly by mohli byť veľmi široké, povedala šoubiznisová právnička Vanessa Foltyn Roman zo spoločnosti Akin Gump. "Prvé návrhy, ktoré vidíme, by mohli zahŕňať každého - od hlavného herca až po maskérov," povedala.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok