Zásobovanie Maďarska ropou je možné zabezpečiť len dovozom z Ruska, povedal v Bratislave Szijjártó

ta3 ČTK
5.12.2022 14:43

Zásobovanie Maďarska ropou je možné zabezpečiť iba dovozom ruskej suroviny, povedal novinárom maďarský minister zahraničných Péter Szijjártó po stretnutí so so šéfom slovenskej diplomacie Rastislavom Káčerom v Bratislave. V krajinách EÚ začal platiť zákaz dovozu ruskej ropy na tankeroch, ktorý má Moskvu pripraviť o časť zdrojov na financovanie vojnovej agresie proti Ukrajine. Dovoz ropovodom Družba do Maďarska, Česka aj Slovenska má zatiaľ výnimku.

"Na túto otázku sme nikdy nenazerali ideologicky ani politicky, pre nás je to otázka fyzická. Na to, aby štát mohol nakupovať ropu, potrebuje potrubie. Dnešné zásobovanie Maďarska ropou je možné len v tom prípade, že dokážeme nakupovať ropu z Ruska," uviedol Szijjártó.

Podľa neho zabezpečiť zásobovanie Maďarska a Slovenska bez ruskej ropy nebude možné do doby, kým bude navýšená kapacita ropovodu Adria, ktorý do oboch spomínaných krajín vedie z Chorvátska. Pohonné hmoty v Maďarsku vyrába skupina MOL, do ktorej patrí aj bratislavská rafinéria Slovnaft.

Kačer povedal, že pre Slovensko je minimalizácia závislosti na ruských zdrojoch dôležitou otázkou bezpečnosti a princípov. "Možno by sme ako Slovensko veľmi rýchlo vedeli prežiť bez ruskej ropy, od produkcie slovenskej rafinérie však závisí zásobovanie nielen Slovenska, ale aj ďalších krajín regiónu," uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Podľa skorších informácií má byť vo februári budúceho roka únijné embargo rozšírené o zákaz dovozu ruských ropných produktov. Slovenské ministerstvo hospodárstva v júni informovalo, že na Slovensku však bude možné ďalších desať mesiacov vyrábať z ropy dopravenej potrubím pohonné hmoty a ropné produkty a následne ich tiež exportovať do Česka. Potom má byť povolené ruskú ropu, ktorá bude dovezená do krajiny ropovodom, využiť iba na výrobu pre domáci trh. Slovnaft v minulosti spracovával hlavne ruskú ropu, v budúcom roku chce rafinéria tento podiel znížiť na 60 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok