Fínsky parlament bude hlasovať o členstve v NATO. Stále čaká na rozhodnutie Maďarska a Turecka

ta3 ČTK
5.12.2022 14:18

Fínska vláda v pondelok oznámila, že požiadala parlament o formálne prijatie zákona o členstve v NATO. Krajina sa tak pripravuje na členstvo vo vojenskej aliancii, akonáhle Maďarsko a Turecko schvália jej žiadosť. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Naše členstvo v NATO je dôležité pre nás Fínov, ale aj pre členov Severoatlantickej aliancie," povedal minister zahraničia Pekka Haavisto na tlačovej konferencii.

Fínsko a susedné Švédsko v máji požiadali o členstvo v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu, ale ich žiadosť je podmienená súhlasom všetkých 30 členov, z ktorých 28 zatiaľ povedalo áno. Zatiaľ čo Maďarsko uviedlo, že očakáva súhlas vo februári, Turecko obvinilo obe severské krajiny z ukrývania osôb, ktoré Ankara pokladá za teroristov, a uviedlo, že pred schválením žiadostí o členstvo je potrebné urobiť viac.

V máji žiadosť podporilo 188 z 200 fínskych poslancov parlamentu, proti bolo iba osem hlasov. Podľa ministerstva zahraničia bude na schválenie zákona o členstve v NATO stačiť jednoduchá väčšina v parlamente, pretože nevyžaduje žiadne bezprostredné zmeny súčasnej fínskej legislatívy ani právomocí pri určovaní zahraničnej a bezpečnostnej politiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok