Rusko začalo novú vlnu útokov. V Záporoží zabili dvoch ľudí

ta3 ČTK
5.12.2022 13:59

Rusko v pondelok okolo poludnia znovu podniklo vzdušné útoky na Ukrajinu. V Záporožskej oblasti v južnej časti krajiny si údery vyžiadali životy najmenej dvoch ľudí a ďalším privodili zranenie, informoval na telegrame zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko.

ONLINE: Putin tlačí Lukašenka do vojny, tvrdí Ukrajinska pravda. Záporožská elektráreň je znovu pripojená k elektrickej sieti
TASR/AP

Spoločnosť Ukrenerho hlási výpadky v dodávkach elektrického prúdu, energetici sa ich ale snažia obnoviť. Ukrajinská protivzdušná obrana podľa prezidenta Volodymyra Zelenského v pondelok väčšinu ruských rakiet zostrelila, píše agentúra Reuters.

V Sumskej oblasti na severe Ukrajiny nálety spôsobili výpadky prúdu, uviedol podľa agentúry Reuters miestny dodávateľ energií. Starosta Mykolajivu informoval o odpojení prúdu kvôli hrozbe raketových útokov. Na niekoľkých miestach zasahuje protivzdušná obrana a správy o explóziách prišli z mnohých regiónov vrátane Kyjevskej a Odeskej oblasti.

Na celom ukrajinskom území okrem Ruskom obsadeného Krymu bol vyhlásený letecký poplach. Podľa informácií zo sociálnych sietí Rusi odpaľujú strely s plochou dráhou letu z bombardérov a vojenských lodí. "Dvaja ľudia zahynuli, dvaja sú zranení. Informácie sa upresňujú," napísal na telegrame Tymošenko z ukrajinskej prezidentskej kancelárie o situácii v dedine Novosofijivka pri Záporoží. Predtým oznámil, že zasiahnuté boli rodinné domy v obci.

"Zostávajte v krytoch alebo na iných bezpečných miestach," upozornil obyvateľov Kyjevskej oblasti jej šéf Oleksij Kuleba. Podobné výzvy na sociálnych sieťach zverejnili aj ďalší predstavitelia ukrajinských úradov s tým, že cieľom ruských rakiet a striel sa opäť môže stať ukrajinská energetika, ako sa už niekoľkokrát stalo.

Vzdušné útoky nasledujú po tom, čo sa na sociálnych sieťach a v médiách objavili doteraz oficiálne nepotvrdené informácie, že na leteckú základňu Engels pri Saratove dopadol dron a údajne poškodil dva strategické bombardéry Tu-95. Súčasne prišli správy o výbuchu cisterny na vojenskom letisku pri Riazane, kde mali zomrieť traja ľudia. 

Ruskí blogeri podľa ruskej redakcie BBC predpokladajú, že výbuchy na letiskách, na ktorých sú rozmiestnené ruské strategické bombardéry, sú dielom ukrajinskej diverzie. Letisko pri Riazane je vzdialené od frontovej línie asi 500 kilometrov, Engels asi 700 kilometrov, uviedla BBC. Dodala, že ukrajinské ozbrojené sily nemajú vo výzbroji prostriedok s doletom umožňujúcim zasiahnuť tieto letiská, ale na jeseň ukrajinské zbrojovky informovali, že dokončujú vývoj dronu o dolete 1000 kilometrov.

Vystrelenie rakiet potvrdil aj hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat. Podrobnosti o prípadných škodách či obetiach neboli bezprostredne známe. Podľa denníka The Guardian malo ísť o viac než 100 rakiet s plochou dráhou letu vypálených z bombardérov a z mora.

Niektoré z rakiet už dosiahli územie Ukrajiny, pričom čas dopadu Kyjev odhadol na 14.15 h miestneho času (13.15 h SEČ). Mohlo by pritom dôjsť aj k odpáleniu druhej vlny rakiet namierených na Kyjev, a to v priebehu niekoľkých minút, spresňuje britský denník. "Neignorujte poplach," upozornil šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok