Ukrajinci ostreľovali Luhanskú oblasť, podľa separatistov zahynulo deväť ľudí

ta3 ČTK
5.12.2022 10:20

Pri ukrajinskom ostreľovaní proruskými silami kontrolovaného územia Luhanskej oblasti zahynulo deväť ľudí. S odkazom na predstaviteľov separatistickej a samozvanej Luhanskej ľudovej republiky o tom informovala agentúra TASS, podľa ktorej ozbrojené sily Kyjeva na mesto Alčevsk pálili raketomety americkej výroby HIMARS.

Ukrajina po ruských útokoch
TASR/AP

"K 11:00 (moskevského času, 9:00 SEČ) počet civilných obetí ostreľovania Alčevsku vzrástol na deväť. Pokračujú záchranné práce," napísal na telegrame predstaviteľ LNR Andrej Maročko. Predtým na svojom profile zverejnil fotografie poškodenej budovy, v ktorej podľa neho bývali utečenci a robotníci, ktorí pomáhali s obnovou bojmi zničených stavieb.

Ukrajinci na Alčevsk zaútočili skoro ráno a použili pri tom rakety HIMARS, uviedol Albert Apšev, starosta mesta, ktoré leží zhruba 40 kilometrov západne od Luhansku. Správy o útokoch nemožno v čase konfliktu nezávisle overiť.

Kyjev, ktorý sa od februára bráni ruskej invázii, teraz disponuje raketometmi zo Spojených štátov, Francúzska, Británie či Nemecka. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) v nedeľu uviedol, že Ukrajinci zrejme zosilňujú útoky na frontovej línii v Luhanskej oblasti. Alčevsk sa od frontu nachádza najmenej 60 kilometrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok