Ukrajinci s príchodom mrazov zosilňujú útoky v Luhanskej oblasti, uviedol americký inštitút

TA3 ČTK
4.12.2022 07:46

Ukrajinci zrejme zosilňujú útoky na frontovej línii v Luhanskej oblasti. S príchodom zimy a zamrznutím pôdy sa zlepšujú podmienky pre ofenzívne operácie v Donbase, uviedol vo svojom pravidelnom hodnotení situácie na ukrajinskom bojisku americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Ukrajinci s príchodom mrazov zosilňujú útoky v Luhanskej oblasti, uviedol americký inštitút
TASR/AP

S odvolaním sa na informácie ruských vojnových blogerov inštitút uviedol, že ruské sily zrejme už nekontrolujú významnú cestu R-66 medzi mestami Kreminna a Svatove a že ukrajinská protiofenzíva v tejto oblasti naberá na sile. Ukrajinský generálny štáb oznámil, že ukrajinské sily odrazili ruský protiútok pri Červonopopivke, čo podľa amerických analytikov zrejme znamená, že Ukrajinci majú túto dedinu ležiacu na spomínanej ceste pod kontrolou.

Šéf Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj v piatok uviedol, že na línii Kreminna-Svatova sa konečne mení počasie a že očakáva, že ukrajinské sily budú čoskoro schopné zlepšiť svoje manévrové operácie, pretože bahno plne zamrzne. Uviedol tiež, že Rusi budujú novú líniu opevnenia blízko Stabilska, ktorý leží asi 50 kilometrov ďalej na východ od Svatovej.

Ukrajinské delostrelectvo pokračovalo v úderoch na sústredenie ruských síl a logistické uzly v Luhanskej oblasti. Raketomety HIMARS len za posledný deň zasiahli ciele v štyroch obciach, uviedli ruské zdroje. Intenzívne boje zvádzajú ukrajinské a ruské sily naďalej pri Bachmute v Doneckej oblasti. Obe strany hovoria o odrazených útokoch nepriateľa. Ruské vojská si južne od mesta boli v posledných dňoch schopné pripísať čiastkové úspechy a posunúť front o jednotky kilometrov.

V Chersonskej oblasti ukrajinská špeciálna jednotka Karlson zverejnila snímku, na ktorej prekonáva na člnoch Dneper a vztyčuje vlajku na ľavom brehu tejto rieky. Tá po ruskom stiahnutí z pravého brehu v prvej polovici novembra teraz tok oddeľuje ukrajinské a ruské sily. "Ak sa tento obmedzený ukrajinský výpad potvrdí, mohol by ukrajinským silám otvoriť cestu pre nové operácie na východnom brehu," uvádza ISW.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok