Čaplovič privítal maďarského kolegu: Riešime rovnaké problémy

TA3, TASR
24.1.2013 13:41

Slovenská republika a Maďarsko v súčasnosti riešia spoločné problémy, ktoré obe krajiny zdedili z minulosti. Zhodli sa dnes na tom minister školstva Dušan Čaplovič a jeho maďarský rezortný kolega - minister pre ľudské zdroje Zoltán Balog.

Čaplovič privítal maďarského kolegu: Riešime rovnaké problémy
SITA

"Žijeme v strednej Európe a zdedili sme rovnaké problémy po 20 rokoch neriešenia problémov školstva a myslím si, že aj poznatky a poznanie zo susedného Maďarska budú v niektorých oblastiach aj pre náš rezort inšpiratívne," povedal dnes na brífingu Čaplovič. "Podobné nie sú len naše problémy, ale aj tendencie, akými sa snažíme tieto problémy riešiť, a to konkrétne v oblasti základného a stredného školstva, kde ide o posilnenie úlohy štátu," doplnil Balog.

Na rokovaní ministrov dominovala najmä téma škôl s vyučovacím jazykom slovenským alebo maďarským. V súvislosti s tým napríklad spomenuli postavenie Univerzity J. Selyeho v Komárne, ktorej hrozí, že stratí status univerzitnej vysokej školy. Maďarsko je však odhodlané urobiť potrebné kroky, aby škola aj naďalej zostala v postavení univerzity. "Ponúkli sme podporu vo forme zabezpečenia profesorov lektorujúcich na tejto univerzite a, samozrejme, sme ponúkli aj finančnú podporu, v rámci ktorej chceme podporovať celkový proces budúcoročnej akreditácie univerzity," priblížil Balog.

Obaja ministri sa na dnešnom rokovaní dotkli aj témy prechodu škôl pod štátnu správu. Takýto model v súčasnosti využíva susedné Maďarsko a zaujímal sa oň aj Čaplovič.

Podľa Baloga takáto reštrukturalizácia, ktorá umožňuje priame financovanie škôl, obchádzajúc samosprávy, nebola v rozpore s ústavou, nakoľko tá hovorí o povinnosti štátu zabezpečiť adekvátne vzdelanie. Problém, ktorý však zmena priniesla, bol napríklad prechod učiteľov pod rezort školstva. "Ja som v Maďarsku najväčším zamestnávateľov - zamestnávam asi 145.000 pedagógov," priblížil Balog.

Pozrite si záznam z tlačovej besedy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok