Britská polícia zasiahla voči oligarchom. Mala zadržať jedného z najbohatších Rusov

ta3 čtk
3.12.2022 19:30

Britská polícia v Londýne pri vyšetrovaní nezákonných aktivít oligarchov zatkla bohatého ruského podnikateľa. Podľa Národného kriminálneho úradu (NCA) je 58-ročný muž podozrivý z prania špinavých peňazí, podania krivého svedectva a zoskupenia za účelom podvodu.

Britská polícia zasiahla voči oligarchom. Mala zadržať jedného z najbohatších Rusov
TASR/AP

Meno zatknutého úrady podľa britských médií nezverejnili, web denníku Ukrajinska pravda s odvolaním sa na svoje zdroje uviedol, že ide o jedného z najbohatších Rusov Michaila Fridmana.

Viac ako 50 policajtov vo štvrtok zasahovalo v luxusnom dome v Londýne, uviedol NCA. Okrem ruského občana zatkli ešte ďalšie dve osoby, pričom 35-ročného muža policajti zadržali, keď sa snažil z miesta utiecť s taškou, v ktorej bolo niekoľko tisíc libier v hotovosti. Všetci traja zatknutí boli neskôr prepustení na kauciu.

Ukrajinský denník Ukrajinská pravda s odvolaním sa na tri svoje zdroje uviedol, že zadržaným mužom je bankár Michail Fridman, na ktorého predtým uvalili sankcie Británie aj Európska únia. Fridman je jedným z najbohatších Rusov, spoluzakladal najväčšiu ruskú súkromnú banku Alfa-Bank. Má 58 rokov a je tak rovnako starý ako muž, o ktorého zatknutí informoval NCA.

Ruské veľvyslanectvo v Londýne podľa agentúry Reuters v reakcii na policajnú akciu vyzvalo britské ministerstvo zahraničia, aby mu oznámil dôvody zatknutia podnikateľa a podmienky, za ktorých bol zadržiavaný.

Zásah vykonala špecializovaná jednotka zameraná na boj proti kleptokracii, ktorá vznikla tento rok okrem iného kvôli stíhaniu osôb, ktoré sa snažia obchádzať protiruské sankcie prijaté kvôli vojne na Ukrajine. Šéf NCA Graeme Biggar uviedol, že jednotka má značné úspechy pri vyšetrovaní potenciálne zločineckých aktivít oligarchov. "Budeme ďalej nasadzovať všetky sily a taktiku na to, aby sme túto hrozbu zažehnali," povedal.

Británia od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z 24. februára uvalila sankcie na viac ako 1300 ruských fyzických a právnických osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok