Trestankyne nútil k sexu a fotil ich nahé. V USA súdia bývalého šéfa väznice

ta3 ČTK
3.12.2022 12:34

Pred súdom v Spojených štátoch stál bývalý šéf väznice v kalifornskom Dubline, ktorý podľa prokuratúry zneužíval svojho postavenia, aby si vynútil sex na trestankyniach a fotil ich nahé. V prípade, že bude uznaný vinným, mu hrozí až desať rokov väzenia. Zo sexuálneho zneužívania sú obžalovaní aj ďalší štyria zamestnanci väznice, uviedol denník The Guardian.

Trestankyne nútil k sexu a fotil ich nahé. V USA súdia bývalého šéfa väznice
AP Photo/Jeff Chiu

Prípad vrhá nepríjemné svetlo na prax v amerických federálnych väzniciach. Zariadenie, ktoré viedol obžalovaný Ray J. Garcia, americké médiá nazývajú "znásilňovacím klubom". Zamestnanci tam podľa všetkého dlhodobo zneužívali svoje pozície a moc, aby ženy nútili k sexu alebo ich inak zneužívali, zákon pritom zakazuje akýkoľvek kontakt sexuálnej povahy medzi dozorcami a väzňami.

Garcia svoju vinu popiera a jeho obhajca tvrdí, že o údajných zločinoch neexistujú žiadne dôkazy okrem svedectva väzenkýň. Podľa prokuratúry si riaditeľ pre kontakty s trestanými ženami zámerne vyberal vo väznici také miesta, ktoré neboli pod dohľadom kamier.

Ďalší traja zamestnanci väznice priznali pred súdom svoju vinu. Jedným z nich je väzenský kaplán, ktorý dostal sedemročný trest.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok