Dostávajú krvavé balíčky so zvieracími očami. Ukrajinským diplomatom sa vyhrážajú, tvrdí Kuleba

ta3 ČTK
3.12.2022 11:59

Vyhrážky dostali v posledných dňoch ukrajinskí diplomati v dvanástich krajinách. Na Facebooku o tom informoval ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, podľa ktorého sa ale Ukrajinci nezľaknú. V piatok Kyjev uviedol, že jeho zastupiteľské úrady v zahraničí vrátane Česka dostali zakrvavené balíčky obsahujúce zvieracie oči.

Dostávajú krvavé balíčky so zvieracími očami. Ukrajinským diplomatom sa vyhrážajú, tvrdí Kuleba
Stoyan Nenov/Pool Photo via AP

"Doteraz máme 18 prípadov vyhrážok v 12 krajinách: pokus o teroristický útok v Španielsku, balíčky so zvrátenými hrozbami vo forme vytrhnutých zvieracích očí v Maďarsku, Holandsku, Poľsku, Chorvátsku, Taliansku, Rakúsku, Česku, Vatikáne, Francúzsku, správy o bombe v Kazachstane a tiež podozrivý list v USA," uviedol Kuleba po piatkovom krízovom rokovaní s ukrajinskými diplomatmi.

Podľa ministra chcú páchatelia, ktorých označuje za teroristov, ukrajinských diplomatov vo svete zastrašiť a "podkopať dôležitú diplomatickú prácu na dodávkach zbraní, energetického zariadenia a na izoláciu Ruska". Ukrajinské veľvyslanectvo a konzuláty podľa ministra zahraničia zvýšili po vlne vyhrážok bezpečnostné opatrenia. Kyjev podľa neho tiež spolupracuje s úradmi hostiteľských krajín aj ukrajinskou tajnou službou SBU na odhalení páchateľov. "Teroristi neuspejú," dodal Kuleba.

Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Oleh Nikolenko v piatok informoval, že ukrajinské veľvyslanectvo a konzuláty v niekoľkých krajinách vrátane Česka dostali zakrvavené balíčky obsahujúce zvieracie oči. Česká polícia uviedla, že na ukrajinské veľvyslanectvo v Prahe a konzulát v Brne dorazili balíčky so živočíšnym tkanivom. 

V Španielsku už skôr prišli listové bomby napríklad premiérovi Pedrovi Sánchezovi, na americké a ukrajinské veľvyslanectvo, leteckú základňu či do firmy v Zaragoze, ktorá vyrába raketové odpaľovacie systémy, ručné granáty či zariadenia na nočné videnie. Španielske úrady vec vyšetrujú ako terorizmus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok