Studené misy a čierny čaj. Poľský kňaz poúčal veriacich, čím ho majú pohostiť, keď im príde po Vianociach požehnať

ta3 ČTK
3.12.2022 09:06

Pozornosť poľských médií vzbudil kňaz zo Sliezska, ktorý veriacim počas omše dal inštrukcie, čím ho majú pohostiť, keď za nimi príde po Vianociach domov, aby im požehnal. Farníkov napríklad upozorňoval, že nebude jesť v každej domácnosti a že musí dodržiavať diétu.

omša, kostol, 1140x
TASR/Dano Veselský

Na internete sa objavilo video, na ktorom kňaz Kazimierz Cichoń v kostole v dedine Przegendza hovorí, že pokiaľ to nie je vyložene blízko, majú pre neho a pre miništrantov veriacich prísť autom desať minút pred návštevou a potom ich zase odviezť späť. "Pokiaľ ide o jedlo, rád sa najem, ale nie v každej domácnosti, nezvládnem jesť u každého, ani v každej druhej domácnosti," upozorňuje duchovný.

Pije len obyčajný čierny čaj bez akýchkoľvek dodatkov. "Ešte taký slabší, to je jediné, čo pijem," upresňuje. Ak ide o večeru, uvítal by studenú obloženú misu, pretože z nej si vyberie, čo môže jesť. Pečivo chce obyčajné biele. "Pokiaľ ide o nejaké koláče, najlepšia je bábovka alebo niečo kysnuté, ľahko stráviteľné," priblížil kňaz svoje preferencie.

Hovorca katovickej arcidiecézy Tomasz Wojtal televízii TVN24 povedal, že pohostenie pre kňaza nie je súčasťou obchôdzok duchovného po domácnostiach veriacich. "Neexistujú presné pravidlá v tejto veci," povedal. Podľa neho by sa dalo diskutovať o tom, či bolo patričné, ako kňaz v Przegendze k veriacim hovoril. 

Wojtal dodal, že aj on predtým po Vianociach chodil farníkov žehnať k nim domov, ale nikdy necítil potrebu ich poučovať o tom, ako sa na návštevu majú pripraviť. V súvislosti so záujmom médií, aký Cichoń vyvolal, hovorca podotkol, že je dobré predvídať, aké následky môžu mať rôzne výpovede urobené na verejnosti.

TVN24 na svojich internetových stránkach uviedla, že Cichoń počas omše nepreberal len "prízemné" otázky týkajúce sa dopravy a pohostenia, ale pripomínal veriacim, že najdôležitejšia pri jeho návšteve je spoločná modlitba.

Podľa portálu rybnik.naszemiasto.pl sa ale ľudia Cichoňa aj zastávajú ako pobožného kňaza a dobrého a slušného človeka. Myslia si, že sa snažil predísť nepríjemnej situácii, ale nedokázal to šikovne povedať.

Najmä na poľskom vidieku je zvykom, že rodiny pre kňazov počas povianočných obchôdzok pripravujú obed na ich začiatku, v poslednej domácnosti na neho čakajú s večerou.

Témy: Sliezsko Vianoce
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok