Sýrske milície, ktoré sú spojencami USA, po náletoch Ankary zastavili protiteroristické operácie

ta3 čtk
2.12.2022 23:04

Sýrske demokratické sily (SDF), ktoré so Spojenými štátmi bojovali proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS), dnes prerušili spoločné protiteroristické operácie kvôli tureckým náletom na severe Sýrie. Napísala to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu týchto milícií. Informáciu neskôr potvrdila aj americká armáda.

Sýrske milície, ktoré sú spojencami USA, po náletoch Ankary zastavili protiteroristické operácie
U.S. Air Force/Capt. Mahalia Frost

Turecko v severnej Sýrii od minulého mesiaca ostreľovalo stovky cieľov v odvete za bombový útok v Istanbule z 13. novembra, pri ktorom zomrelo šesť ľudí a vyše 80 ďalších bolo zranených. Ankara z neho viní sýrske kurdské milície YPG a organizáciu Strana kurdských pracujúcich (PKK), ktoré ale zodpovednosť za atentát odmietli.

Americká armáda v tlačovom vyhlásení uviedla, že v oblasti pozastavila všetky operácie so spojencami proti IS. USA sa tak rozhodli v reakcii na predchádzajúce rozhodnutie SDF, uviedla agentúra AP. Bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby uviedol, že podobne ako v minulosti turecké útoky na severe Sýrie znížia schopnosť bojovať proti teroristickej organizácii. SDF sa totiž budú musieť viac venovať svojej vlastnej obrane pred tureckou armádou.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan minulý týždeň vyhlásil, že nálety sú len začiatkom a že nevylučuje ďalšiu pozemnú operáciu Turecka na severe Sýrie. Od nej sa ho snažia odradiť Spojené štáty, ktoré majú v oblasti niekoľko sto vojakov spolupracujúcich so SDF v boji proti IS. 

Túto spoluprácu dnes SDF ukončila a vyzvala USA, aby na Turecko vyvinuli dôraznejší nátlak. Turecká invázia by podľa nich mohla spôsobiť, že kurdské sily na severovýchode Sýrie už by nemuseli byť schopné strážiť tábory, kde sú zadržiavaní ľudia spojení s IS.

Turecký minister obrany Hulusi Akar vo štvrtok žiadal USA o "pochopenie". "Pripomíname im tiež, že by sa mali držať ďaleko od teroristických organizácií a spretrhať s nimi väzby," vyhlásil Akar.

Turecko považuje organizáciu PKK aj sýrskej kurdskej milície YPG z teroristickej. Za teroristickú organizáciu považujú PKK aj Európska únia a Spojené štáty. USA ale spolu s koalíciou SDF, ktorej súčasťou sú aj YPG, niekoľko rokov bojujú proti organizácii Islamský štát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok