Zimná bunda do auta nepatrí: Vyzlečte ju sebe aj deťom, zbytočne vás ohrozuje

TA3/zm
9.12.2022 16:00

Keď si v zime sadáme do vymrznutého auta, len málokomu sa chce vyzliekať z bundy. Vedeli ste však, že ide o vašu bezpečnosť? A rovnaké pravidlo platí aj pre deti.

Zimná bunda do auta nepatrí: Vyzlečte ju sebe aj deťom, zbytočne vás ohrozuje
Pixabay

Ak chcete šoférovať v zime bezpečne, naštartujte auto, nechajte ho vyhriať, potom vyzlečte bundu sebe aj deťom a môže sa vyraziť.

Bezpečnostný pás

Keď šoférujete v zimnej bunde, ktorá je spravidla objemná, bezpečnostný pás nebude presne na tých miestach, kde by mal byť. Všimnite si, že ak sedíte za volantom bez bundy, pás vám siaha okolo bedier. No s poriadnou páperkou vám chráni skôr oblasť brucha. A ak nie je pás na správnom mieste, nechráni vás tak, ako by mal.

Rozhľad a pohyb

Pri objeme zimných búnd ešte zostaňme. Kapucňa, ozdobný golier a ostatné detaily na mnohých bundách môžu brániť rozhľadu. O nič lepšie to nie je ani v prípade, že si obliekate tesný kabát. V tom prípade je zas znížená pohyblivosť rúk.

Deti v autosedačke

Podobne ako u šoféra či spolujazdca treba myslieť aj na detských pasažierov. Bunda v detskej autosedačke spôsobí, že popruhy nebudú utiahnuté tak tesne. Bunda medzi bezpečnostným pásom a telom dieťaťa vytvára častokrát niekoľko centimetrov, avšak vzduchu, ktorý by v prípade prudkého brzdenia či nárazu nefixoval dieťa. Riešenie je opäť posadiť ratolesti až do vyhriateho auta. Alebo dajte deti bez bundy do sedačky a vyzlečenú bundu navlečte opačnou stranou na dieťa, keď je pripútané.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok