Potraviny ako otázka národnej bezpečnosti? Prijmite viac sezónnych pracovníkov, apeluje známa Britka

ta3/AM
6.12.2022 06:00

Bývalá šéfka M15 Eliza Manningham-Bullerová poukázala na ohrozenie národnej bezpečnosti dodávkou potravín do krajiny. Spojené kráľovstvo by malo byť sebestačné a malo by zvýšiť počet víz pre sezónnych pracovníkov, povedala na prednáške pre NFU. Informuje o tom Financial Times.

Potraviny ako otázka národnej bezpečnosti? Prijmite viac sezónnych pracovníkov, apeluje známa Britka
TASR/Miroslava Mlynárová (ilu)

Zásah Manningham-Bullerovej prichádza v čase, keď Spojené kráľovstvo zápasí so svojou potravinovou politikou po Brexite a po tom, čo ruská invázia na Ukrajinu priniesla do centra pozornosti zásobovacie linky tým, že ohrozila medzinárodné toky obilia. Povedala, že to predstavuje "ozbrojenie potravín"

Britskí farmári presadzujú väčšie prideľovanie víz pre sezónnych pracovníkov na zber ovocia a zeleniny, pričom tvrdia, že súčasný počet 40-tisíc zaostáva za potrebným počtom 70-tisíc až 80-tisíc. 

Na globálnych trhoch

Ministri vnútra sa však zvyšovaniu počtu víz bránili a bránia, pretože sa snažia udržať migráciu na nízkej úrovni. Think-tank Inštitút ekonomických záležitostí pre voľný trh, ktorého myšlienky zvyknú fromovať názory vládnucej Konzervatívnej strany, medzitým uviedol, že poľnohospodárska politika by sa mala zamerať na britských farmárov, ktorí súťažia na globálnych trhoch.

Parlamentný výbor pre životné prostredie, potraviny a vidiecke záležitosti medzitým vyšetruje potravinovú bezpečnosť. Bývalá šéfka MI5 uviedla, že dohliadala na zdvojnásobenie počtu zamestnancov bezpečnostnej služby a snahu rozšíriť myslenie po sebe nasledujúcich vlád pre národnú bezpečnosť, čím prinútila ostatné verejné orgány, aby zvážili jej relevantnosť pre oblasti, medzi ktoré patria aj potraviny.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok