ROZHOVOR: Noc na ulici? Omrzliny môžu viesť až k amputácii končatín, hovorí šéfka združenia Vagus

ta3/Alžbeta Múcsková
6.12.2022 00:00

Príchod zimy predstavuje pre ľudí bez domova veľkú hrozbu. Musia sa vysporiadať s chladom, prázdnym žalúdkom, samotou a chorobami. Sociálne služby im síce poskytujú pomoc, no ich kapacity ani zďaleka nestačia. Politikov navyše táto téma nezaujíma. Výkonná riaditeľka občianskeho združenia Vagus Alexandra Kárová pre ta3 porozprávala, s čím sa musia ľudia bez domova počas zimy vysporiadať.

ROZHOVOR: Noc na ulici? Omrzliny môžu viesť až k amputácii končatín, hovorí šéfka združenia Vagus
Profimedia

Choroby, omrzliny, amputácie

Tieto faktory môžu vyústiť aj do rôznych zdravotných problémov. Aké sú pre nich najväčšie riziká zimy?

Pre to, že nemajú možnosť sa poriadne zahriať, im hrozí podchladenie a vznik omrzlín. Tie sú zákerné v tom, že ak ostanú dlhú dobu neliečené, môžu viesť až k amputácii končatín. Naši klienti zväčša nemajú možnosť platiť si zdravotné poistenie, nemajú prístup k zdravotnej starostlivosti, a tak majú nárok iba na akútne ošetrenie v prípade ohrozenia života. Tým najhorším rizikom, s ktorým sa stretávame, je úmrtie ľudí v dôsledku zimy. V niektorých prípadoch ich telo nápor chladu nevydrží, inokedy si podpália provizórne príbytky pri tom, ako sa snažia zahriať.

Kde môžu ľudia bez domova dostať pomoc a získať jedlo a lekársku starostlivosť v zimných mesiacoch?

Môžu sa obrátiť na dostupné sociálne služby. V Bratislave majú k dispozícii tri denné centrá a dve nocľahárne. V nich nájdu sociálnych pracovníkov, ktorí im vedia pomôcť materiálne i poradensky. Napríklad v našom dennom centre Domec môžu využiť sprchy, toalety, naraňajkovať či naobedovať sa, zobrať si čisté oblečenie, navštíviť ošetrovňu či sociálne poradenstvo.

Je pravda, že sa do týchto centier nemôžu za určitých podmienok dostať, napríklad, keď sú pod vplyvom alkoholu alebo drog?

Záleží to od toho, o aký druh sociálnej služby ide. V prípade služieb krízovej intervencie sociálni pracovníci nepotrebujú žiadne doklady či osobné údaje. Najdôležitejšie je, aby neboli agresívni a neohrozovali seba či ostatných. Neprekáža nám, ak k nám prídu pod vplyvom alkoholu či omamných látok. Práve v týchto momentoch môže byť to teplé jedlo, ošetrenie či noc v zariadení pre nich veľmi dôležité. Vďaka poradenstvu môžu začať riešiť aj svoju závislosť.

Ako sa však dozvedia o týchto centrách a pomoci, ktorú im ponúkajú?

Je to možno prekvapivé, no dozvedajú sa o nich pomocou médií. Počúvajú rádio a niektorí majú dokonca prístup k internetu. Informácie si medzi sebou posúvajú priamo na ulici.

Alexandra Kárová so sociálnymi pracovníkmi na Noci vonku archív/Alexandra Kárová
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok