Tak takto?!: Zlodeji áut naskočili na nový trend. Ak máte tento typ auta, mali by ste spozornieť

ta3
2.12.2022 10:19

Aj zlodeji áut idú ruka v ruke s dobou. Časy, keď sa na Slovensku ročne ukradli tisíce áut, medzi ktorými mali veľký podiel luxusné značky, sa už skončili. V deväťdesiatych rokoch sa z ôsmich tisícok ukradnutých áut podarilo nájsť sotva pätinu. Luxusné limuzíny končili zväčša na Ukrajine. Kam až siahal tento biznis ilustruje prípad z roku 2011, keď sa prevalilo, že jedným z hrdých majiteľov mercedesu ukradnutého v Nemecku bol samotný minister obrany Oleksander Lavrynovych.

autá parkovanie ulica (1140pxl) TASR/Jaroslav Novák
TASR/Jaroslav Novák

Po vstupe Slovenska do Schengenu sa trasy zmenili, väčšina ukradnutých áut končila v Poľsku. Voziť ich cez prísne stráženú schengenskú hranicu na Ukrajinu sa už neoplatilo. Začali však pribúdať krádeže áut na náhradné diely. Najnovší trend medzi zlodejmi sú hybridné automobily a batérie z nich. Špecialistami na ich krádeže sú litovskí zlodeji, ktorí prichádzajú na Slovensko v organizovaných skupinkách.

Aké autá sa kradnú, ako krádež technicky prebieha, a ako zmenila čierny trh s kradnutými autami vojna na Ukrajine? Hosťom Anky Žitnej v piatkovom vydaní relácie Tak takto?! bude špecialista na vyhľadávanie kradnutých automobilov Štefan Farkaš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok