Kyjev môže zostať bez dodávok tepla až do jari, varoval starosta Kličko

ta3 čtk
1.12.2022 20:45

Obyvatelia Kyjeva by mohli zostať bez dodávok tepla až do jari, ak budúce ruské útoky na dlhšiu dobu vyradia z prevádzky teplárenskú sústavu v ukrajinskom hlavnom meste. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol kyjevský starosta Vitalij Kličko. Apeloval aj na ľudí, aby sa pre prípad výpadkov zásobili.

Kličko uviedol, že ak by pri teplote mínus päť stupňov Celzia nebolo 12 až 14 hodín teplo ani voda, musela by sa vypustiť voda zo systémov vykurovania domácností, aby sa zabránilo trvalým škodám na potrubí.

"Tento systém by sme mohli obnoviť až na jar a bol by to veľký problém," uviedol bývalý boxerský šampión v prejave na bezpečnostnom fóre v Kyjeve, kde sa teraz teploty pohybujú okolo mínus štyroch stupňov Celzia. "Teplota v bytoch by sa nemusela príliš líšiť od vonkajšej teploty," upozornil s tým, že ľudia by si mali vytvoriť zásoby teplého oblečenia, vody a trvanlivých potravín.

Moskva, ktorá čelí neúspechom na bojisku a stiahla sa z radu predtým obsadených území, v posledných týždňoch začala plošne vykonávať vzdušné útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Ukrajina sa kvôli tomu stretáva s rozsiahlymi výpadkami dodávok elektrického prúdu. Po zatiaľ poslednej vlne vzdušných útokov z minulého týždňa zostali Kyjevania bez elektriny, vody a tepla niekoľko dní.

Kyjevské úrady doteraz zriadili 430 miest, kam sa môžu prísť obyvatelia ohriať a dobiť si telefón, sám Kličko však priznal, že je to pre mesto s 3,5 miliónmi obyvateľov nedostatočné. "Nepomohlo by ani 500, dokonca aj 5000 by bolo príliš málo," uviedol. Ľudia by podľa neho mali zvážiť dočasné presťahovanie k priateľom alebo príbuzným mimo Kyjeva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok