Biden privítal Macrona so ženou Brigitte v Bielom dome

ta3 čtk
1.12.2022 17:30

Americký prezident Joe Biden v Bielom dome prijal francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a jeho ženu Brigitte. V krátkom vystúpení pred Bielym domom vo francúzštine vyzdvihol hodnoty "slobody, rovnosti a bratstva", jedno z hesiel Veľkej francúzskej revolúcie. Macron voči Bidenovi vystupoval s viditeľnou vrelosťou a povedal, že partnerstvo Francúzska a USA je zakorenené v priebehu storočí.

Biden privítal Macrona so ženou Brigitte v Bielom dome
AP Photo/Andrew Harnik

"Demokracie na oboch stranách Pacifiku pochybujú, či dokážu byť dosť silné na to, aby čelili globálnym problémom, či už sú klimatické alebo bezpečnostné. Je osudom Francúzska a Spojených štátov čeliť týmto výzvam spoločne," povedal Macron Bidenovi. Biden uviedol, že "Spojené štáty si nemôžu priať lepšieho partnera pre spoluprácu, ako je Francúzsko". "Naše spojenectvo je nevyhnutné pre stabilitu vo svete," vyhlásil americký prezident.

Po krátkom vystúpení obaja prezidentské páry za zvuku hudby vojenské kapely vystúpili po schodoch Bieleho domu a po krátkej chvíli sa odobrali dovnútra. Prezidenti spolu až do 17.30 h SEČ, kedy vystúpia na tlačovej konferencii, majú podľa plánu rokovať o spoločných témach ako je vojna na Ukrajine alebo postoj voči Iránu a Číne.

Macron už vo Washingtone v stredu rokoval s americkými zákonodarcami, vládnymi predstaviteľmi a riaditeľmi firiem. Neskôr dnes večer sa prezidentské páry stretnú pri štátnej večeri. Agentúra AP píše, že štátna večera je veľkou diplomatickou poctou, ktorú USA vyhradzujú len svojim najbližším spojencom.

Biden je teraz v polovici svojho štvorročného prezidentského mandátu a návšteva francúzskeho prezidenta je jeho prvou oficiálnou štátnou návštevou, ktorú hostí. Macron bol ako prezident v Spojených štátoch už v roku 2018, keď v Oválnej pracovni úradoval Bidenov predchodca Donald Trump.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok