Prieskum MVK: Zosadený arcibiskup Bezák by vyhral voľby

SITA, TA3
24.1.2013 10:31

Ak by sa prezidentské voľby konali už teraz a kandidoval by aj odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák, vyhral by s podporou 35,3 percenta respondentov. Predbehol by tak aj súčasného premiéra Roberta Fica, ktorý by skončil ako druhý so ziskom 29 percent.

Vyplýva to z prieskumu, ktorý v dňoch 7. až 13. januára uskutočnila Agentúra MVK na vzorke 1125 respondentov. Nasledoval by Pavol Hrušovský, ktorému by svoj hlas dalo 11,7 percent opýtaných, Ján Čarnogurský s podporou 9,5 percent, Milan Kňažko s 8,7 percentami a Andrej Kiska s 5,8 percentami.

"Použili sme vopred definovaný (abecedne usporiadaný) uzavretý zoznam kandidátov, ktorých vybrala Agentúra MVK na základe analýzy personálnych preferencií relevantných voličských segmentov," povedal Pavel Haulík z Agentúry MVK. Na takto namodelovaných virtuálnych voľbách by sa nezúčastnilo alebo si spomedzi ponúkaných kandidátov nevedelo vybrať 39,3 percenta účastníkov výskumu.

Ak by sa na voľbách mali zúčastniť iba voliči Smeru, voliť by nešlo 27 percent z nich. Ostatní by volili najmä Roberta Fica, ktorý by získal 62,3 percenta. Bezákovi by svoj hlas dalo 20,4 percenta a Hrušovskému 5,5 percenta opýtaných.

Ak by mali voliť len voliči strán stredopravej opozície (OĽaNO, KDH, Most–Híd, SaS, NOVA, SDKÚ-DS a SMK), na voľbách by sa nezúčastnilo 36,9 percenta opýtaných. Zvíťazil by Bezák s podporou 37,2 percenta. Nasledoval by Hrušovský, ktorého by volilo 24,4 percenta respondentov, a Čarnogruský, ktorému by svoj hlas dalo 15,5 percenta opýtaných.

Cirkev: Kňazi nemôžu prijímať štátne funkcie

Kňazi a cirkevní hodnostári podľa hovorcu Konferencie biskupov Slovenska Jozefa Kováčika nemôžu prijímať verejné alebo štátne funkcie. Ako povedal, politickú funkciu môže kňaz alebo cirkevný predstaviteľ prijať len s výslovným súhlasom nadriadeného.

Ak by sa duchovný rozhodol prijať politickú funkciu bez súhlasu predstaveného, bol by suspendovaný z kňazskej služby. Podľa Kováčika však v prípade možnej prezidentskej kandidatúry odvolaného trnavského arcibiskupa Roberta Bezáka ide len o čisté špekulácie.

Bezák už minulosti v rozhovore možnosť prezidentskej kandidatúry odmietol. „Nie. Ale to ani nie je vhodné. Ja som pri tejto žiadosti o prezidenta pochopil, akú chybu spravil Tiso. On tam nemal čo hľadať. Ten, kto sa dal do duchovnej sféry, nemá čo do politickej preskakovať. To ako keby sa kňaz oženil,“ uviedol Bezák pre portál Týždňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok