Zásielka, ktorú doručili na veľvyslanectvo USA v Madride, bola listovou bombou

ta3 tasr
1.12.2022 20:12

Španielske úrady potvrdili, že podozrivá zásielka, ktorú doručili vo štvrtok na americké veľvyslanectvo v Madride, skutočne obsahovala listovú bombu.

Zásielka, ktorú doručili na veľvyslanectvo USA v Madride, bola listovou bombou
AP Photo/Paul White

Privolaní pyrotechnici bombu zneškodnili kontrolovanou explóziou, pri ktorej nedošlo k žiadnym zraneniam, uviedlo španielske ministerstvo vnútra. Išlo v poradí už o šiestu takúto zásielku odhalenú v Španielsku za posledný týždeň.

V stredu explodovala takáto listová bomba na ukrajinskom veľvyslanectve v španielskej metropole. Ľahko pritom zranila pracovníka strážnej služby pred budovou veľvyslanectva. Podľa španielskej diplomacie bol list určený veľvyslancovi Serhijovi Pohoreľcevovi. Španielsky najvyšší súd už tento prípad vyšetruje pre podozrenie zo spáchania teroristického činu.

Pohoreľcev zo zaslania listovej bomby nepriamo obvinil Rusko. "Dobre poznáme teroristické metódy tejto agresorskej krajiny," povedal v stredu večer v rozhovore pre španielsku verejnoprávnu televíziu.

Španielska ministerka obrany Margarita Roblesová, ktorá bola vo štvrtok na návšteve ukrajinského prístavného mesta Odesa, ubezpečila, že listové bomby neodradia jej krajiny od podpory Ukrajiny.

"Musí byť úplne jasné, že žiadna z takýchto zásielok ani nijaká iná násilná akcia nezmenia jasný a odhodlaný záväzok Španielska, krajín NATO a Európskej únie podporovať Ukrajinu," povedala.

Okrem ukrajinskej ambasády doručili listové bomby aj na španielske ministerstvo obrany, leteckú základňu Torrejón de Ardoz, kde sa nachádza sídlo Európskeho satelitného centra (EÚ SatCen) a odkiaľ sa odosielajú zbrane pre ukrajinskú armádu, a do zbrojárskej firmy v Zaragoze vyrábajúcej granátomety expedované na Ukrajinu.

Minulý týždeň takúto zásielku dostal aj španielsky premiér Pedro Sánchez a bombu, ktorú obsahovala, rovnako ako ďalšie, zneškodnili kontrolovanou explóziou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok