Slovalco to nevidí ružovo. S reštartom výroby primárneho hliníka v budúcom roku nepočíta

ta3 tasr
1.12.2022 14:04

Hlinikáreň Slovalco v Žiari nad Hronom, ktorá začiatkom jesene odstavila všetkých vyše 220 pecí, s reštartom výroby primárneho hliníka v budúcom roku nepočíta. Potvrdil to generálny riaditeľ spoločnosti Milan Veselý.

Slovalco to nevidí ružovo. S reštartom výroby primárneho hliníka v budúcom roku nepočíta
TASR - Ján Krošlák

Ako priblížil Veselý, vládou avizovaná pomoc podnikom s cenami energií sa týka len riešenia aktuálnej energetickej krízy. Hlinikáreň naďalej požaduje dlhodobé riešenie kompenzácií pre energeticky náročné podniky, a to novelizáciou zákona o obchodovaní s emisnými kvótami. V opačnom prípade podľa slov riaditeľa výrobu opätovne spustiť nedokážu.

"Ak sa tak stane, budeme môcť pripraviť a uzatvoriť dlhodobé kontrakty na elektrickú energiu, čím sa šance na reštart výroby v budúcnosti zvýšia. V prípade schválenia novely zákona sa budeme môcť pripravovať na reštart v najbližších rokoch dohadovaním dlhodobých kontraktov na dodávky energií, surovín a materiálov," uviedol Veselý.

Odstavenie výroby primárneho hliníka oznámilo Slovalco v polovici augusta, pece odstavili koncom septembra. Podnik avizoval, že rozhodnutie sa dotkne 300 zamestnancov spoločnosti, k prepúšťaniu však zatiaľ nepristúpili. "Zo Slovalca zatiaľ odišlo niekoľko zamestnancov s vysoko nadštandardným odstupným balíkom, ponúknutým akcionármi tým zamestnancom, ktorí prejavili záujem z fabriky odísť," dodal Veselý.

V Žiari nad Hronom, kde má výroba hliníka vyše 70-ročnú tradíciu, bude naďalej fungovať recyklačné centrum pre spracovanie procesného šrotu. Slovalco tu plánuje ročne vyrábať približne 75 000 ton výrobkov, na prevádzku recyklačného centra potrebuje približne 130 zamestnancov.

Slovalco je jediným výrobcom hliníka na Slovensku. Väčšinovým vlastníkom spoločnosti je svetový hliníkový gigant Norsk Hydro, menšinovým spoločnosť Penta Investments.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok