Unicredit bude v Nemecku zatvárať pobočky a prepúšťať

SITA
24.1.2013 07:47

Talianska banka UniCredit vo svojej nemeckej divízii do konca budúceho roka zruší asi tisíc pracovných miest s cieľom znížiť náklady svojej stratovej retailovej banky. Zdroje blízke vedeniu banky o tom v stredu informovali agentúru Reuters.

Unicredit bude v Nemecku zatvárať pobočky a prepúšťať

Počet zrušených pracovných miest banka ešte bude upresňovať, pričom formálne vyjednávanie s odborovými organizáciami sa začne čoskoro.

Materská spoločnosť UniCredit odmietla túto správu komentovať, v minulosti však už ohlásila širšie znižovanie nákladov, v rámci ktorého chcela zatvoriť 800 pobočiek a zrušiť viac ako 6 000 pracovných miest v rámci celej skupiny. Banka, podobne ako iné európske finančné inštitúcie, bojuje so znižujúcimi sa úrokovými sadzbami, vyššími nákladmi spôsobenými prísnejšími bankovými pravidlami a klientmi, ktorí sa kvôli kríze v eurozóne viac obávajú rizika. Retailoví klienti tiež stále častejšie prechádzajú k internetovým bankám a menej sa spoliehajú na osobný kontakt.

Nemecká divízia skupiny UniCredit zatvorí takmer 50 pobočiek a prepustí približne 600 zo svojich 19 tis. zamestnancov, aby zmenšila počet pracovníkov na existujúcich pobočkách v reakcii na meniace sa požiadavky klientov. Ďalších 400 pracovných miest banka zruší v rámci zmeny štruktúry, pri ktorej sa majú oddeliť pobočky pre privátnych a firemných klientov. Podobné opatrenia na zníženie nákladov pripravujú aj ďalšie nemecké banky. Tento týždeň má o svojich úsporných opatreniach informovať druhá najväčšia finančná inštitúcia Commerzbank a médiá predpokladajú, že by v nej o prácu mohlo prísť až 6 500 ľudí.

Členom skupiny UniCredit je aj UniCredit Bank Slovakia, ktorej majoritným akcionárom je UniCredit Bank Austria s 99 % podielom. Ministerstvo pôdohospodárstva SR má v UniCredit Bank podiel 0,4 % a 0,6 % akcií vlastnia drobní akcionári. UniCredit Bank vznikla zlúčením UniBanky a HVB Bank Slovakia. Akcionári oboch slovenských bánk vo februári 2007 definitívne odsúhlasili na mimoriadnych valných zhromaždeniach ich zlúčenie a 1. apríla toho istého roku vznikla nová banka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok