Čína mierni vyjadrenia o covide, chorých ubúda. Vicepremiérka však hovorí o novej fáze pandémie

ta3 čtk
1.12.2022 07:52

Čína po protestoch proti koronavírusovým opatreniam mení svoje vyjadrenia ohľadom závažnosti covidu-19 a uvoľňuje niektoré reštrikcie, hoci sa denné prírastky novonakazených stále pohybujú okolo rekordných hodnôt. Špekulácie o tom, že Peking bude opatrenie zmierňovať, podľa agentúry DPA vyvolalo napríklad tvrdenie čínskej vicepremiérky Sun Čchun-lan, že pandémia dospela do novej fázy.

Čína mierni vyjadrenia o covide, chorých ubúda. Vicepremiérka však hovorí o novej fáze pandémie
TASR/AP

"Vzhľadom na to, že sa variant omikron stal menej patogénnym, očkuje sa viac ľudí a získali sme viac skúseností s prevenciou pandémie, je náš boj proti pandémii v novej fáze a prináša nové úlohy," uviedla podľa DPA vicepremiérka pri stredajšom rokovaní Národnej zdravotnej komisie.

Jej vyjadrenie prichádza v čase, keď mestá po celej Číne v boji proti šíreniu nákazy prijímajú cielenejší prístup a dolaďujú 20 nových opatrení, ktoré vláda prijala pred takmer troma týždňami, napísala agentúra Reuters. Nedávne protesty však úrady pri uvoľňovaní reštrikcií nezmieňujú.

Čínska vláda podľa Sun "vždy kládla zdravie a bezpečnosť ľudí na prvé miesto a efektívne sa vysporiadala s neistotami covidovej situácie cez konzistentnú stratégiu a flexibilné opatrenia". Vicepremiérka tiež hovorila o potrebe viac očkovať. Peking nedávno oznámil, že chce viac zaočkovať seniorov a deti. Posilňujúcu dávku vakcíny proti covidu-19 v krajine sa zhruba 1,4 miliardy obyvateľov podľa DPA dostalo iba 40 percent ľudí starších ako 80 rokov. Agentúra v tejto súvislosti píše, že nižšia zaočkovanosť v staršej populácii súvisí s obavami z vedľajších účinkov vakcíny.

Prísne protikoronavírusové opatrenia vyvolali cez víkend protesty v niekoľkých čínskych veľkomestách. Demonštrácie boli najrozsiahlejším prejavom nespokojnosti obyvateľov s vládnou politikou za posledné desiatky rokov. Mimo kritiku pandemických opatrení na nich zazneli aj výzvy na odstúpenie prezidenta Si Ťin-pchinga a za koniec vlády komunistickej strany. Úrady v reakcii na protesty navýšili počty policajtov v uliciach niekoľkých miest, vrátane Pekingu a Šanghaja, aby zabránili ďalším demonštráciám.

Počet novohlásených prípadov koronavírusovej nákazy v Číne už tretí deň v rade mierne klesol. Zdravotná komisia vo štvrtok oznámila, že v stredu zaznamenala približne 35 800 novonakazených, v utorok to bolo 37 600. Nedávno Čína zaznamenala rekordných viac ako 40 000 nových nákaz za deň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok