Prelomový verdikt. Ruský súd prvýkrát vyhovel žalobe mobilizovaného občana, oznámil právnik Čikov

ta3 čtk
30.11.2022 20:03

Ruský súd prvýkrát vyhovel žalobe mobilizovaného občana a uznal jeho povolanie do armády za nezákonné, oznámil v stredu právnik a ochranca ľudských práv Pavel Čikov, od ktorého túto správu prevzali médiá, vrátane ruskej redakcie BBC.

Prelomový verdikt. Ruský súd prvýkrát vyhovel žalobe mobilizovaného občana, oznámil právnik Čikov
Profimedia

Prelomový verdikt vyniesol súd v Gatčine, asi 50 kilometrov od Petrohradu na severozápade Ruska. 

"Súd dnes vyhovel žalobe mobilizovaného," napísal Čikov na sociálnej sieti. Dvadsaťtriročný Pavol Mušumanskij predtým pre svoju náboženskú vieru namiesto povinnej vojenskej služby v armáde absolvoval alternatívnu civilnú službu. Po vyhlásení mobilizácie však dostal povolávací rozkaz a rovno ho poslali do vojenskej jednotky – a to bez ohľadu na námietky Mušumanského, ktorý sa sťažoval aj na to, že ho odviedli bez akéhokoľvek lekárskeho vyšetrenia.

Muž sa obrátil na súd, ktorý ešte v októbri predbežným opatrením pozastavil platnosť rozhodnutia o mobilizácii až do vyriešenia prípadu.

Bez ohľadu na toto rozhodnutie súdu – a bez ohľadu na informáciu z vládneho portálu, že sa mobilizácia nevzťahuje na občanov, ktorí si odslúžili alternatívnu civilnú službu – vojenská jednotka a vojenská správa nechceli Mušumanského pustiť domov. A to napriek tomu, že podľa zákona sa rozhodnutia súdu majú plniť bez meškania pod hrozbou pokuty, napísal vtedy denník Kommersant.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok