Vyskúšajte studený porcelán: Ozdoby na stromček dokážete vyrobiť zo škrobu a sódy

TA3/zm
6.12.2022 16:00

Z jednoduchej hmoty, ktorej príprava je podobná pečeniu, môžete vytvoriť vlastné a originálne vianočné ozdoby.

Vyskúšajte studený porcelán: Ozdoby na stromček dokážete vyrobiť zo škrobu a sódy
Pinterest

Studený porcelán je technika, pomocou ktorej si môžete vyrobiť ozdoby na vianočný stromček podľa vlastných predstáv. A zároveň je to dobrý nápad, ako kreatívne zamestnať väčšie i menšie deti.

Príprava studeného porcelánu

Aj keď sa tak volá, táto hmota nemá nič spoločné s porcelánom. Je jednoduchá na prípravu, tvárna a stojí pár centov. Vo výsledku však ozdoby naozaj porcelán pripomínajú.

Na prípravu hmoty budete potrebovať len tri ingrediencie - jedlú sódu, kukuričný škrob a studenú vodu rovnakým dielom, napríklad štvrť hrnčeka.

Škrob so sódou nasypte do panvice, dobre premiešajte, zalejte vodou a začnite zahrievať na miernom plameni. Po chvíli začne sóda reagovať na teplo, syčať a vytvárať hrudky, ale to nie je dôvod na paniku. V tomto momente znížte plameň na minimum a stále hmotu miešajte, kým sa necelí a nezačne sa oddeľovať od stien panvice. Až vtedy, keď je hmota kompaktná, a panvica bude vyzerať ako čistá, je studený porcelán pripravený na odstavenie.    

Ako pracovať s hmotou

Po tom, ako hmotu odstavíte z plameňa, bude skutočne horúca, preto ju nechytajte rukami, ale pomocou varechy premiestnite z panvice na utierku. Chvíľku musíte počkať, kým sa bude dať s cestom pracovať, aby ste sa nepopálili. No ešte kým je hmota teplá, rozvaľkajte ju ako bežné cesto na koláče a povykrajujte tvary, ktoré sa vám páčia. Okrem formičiek na vykrajovanie môžete do hmoty otláčať aj rôzne vzory. Výborne vyzerá otlačená čipka alebo niektoré rastliny, napríklad vetvičky tuje.

Výsledné ozdoby

Pri vykrajovaní a tvorení ozdôb na nich nezabudnite vytvoriť očká, cez ktoré sa prevlečie neskôr stuha na zavesenie. Keď máte ozdoby hotové, nič viac s nimi nerobíte, rozhodne ich nepečiete, nevaríte, ani ničím nepotierate. Len si dajte pozor, aby boli na rovnom povrchu, pretože sa zvyknú zvlniť. Z tohto dôvodu je dobré vždy po niekoľkých hodinách ozdoby otáčať. A už stačí nechať ozdoby schnúť pri izbovej teplote a na druhý deň sú hotové.      

Témy: Vianoce
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok