Dánski futbalisti podľahli v zápase D-skupiny MS v Katare Austrálii 0:1

ta3 tasr
30.11.2022 18:05

Futbalisti Austrálie zdolali v stredajšom zápase D-skupiny na MS v Katare Dánsko 1:0 a zabezpečili si postup medzi šestnásť najlepších tímov. Skončili na druhom mieste D-skupiny za Francúzskom. Postupový gól strelil v 60. minúte Mathew Leckie.

Dánski futbalisti podľahli v zápase D-skupiny MS v Katare Austrálii 0:1
TASR/AP

Austrálčania postúpili do osemfinále MS druhýkrát v histórii. V sobotu 3. decembra sa v Al Rajáne stretnú s víťazom C-skupiny.

Od začiatku zápasu museli tvoriť hru Dáni, ktorí potrebovali vyhrať. Súper im to v prvej štvrťhodine výrazne uľahčoval, keď pressing "protinožcov" nebol dôrazný a hra v defenzíve pôsobila pasívne. V 11. minúte musel vytiahnuť prvý dôležitý zákrok brankár Ryan po prudkej strele Jensena, ktorá mierila pod brvno. Austrálčania prvýkrát ohrozili dánskeho brankára Schmeichela v 22. minúte, keď po predĺžení nakopnutej lopty zakončil iba do stredu brány McGree. Austrálčanom sa podarilo z hry úplne vypojiť ofenzívneho tvorcu Eriksena a cesta za gólom viedla iba po krídelných priestoroch. Po polhodine hry sa dobrým prienikom po ľavej strane prezentoval Lindström, ktorý zvládol súboj 1 na 1, ale namiesto strely zvolil spätnú prihrávku a obrana Austrálie loptu odvrátila. V závere prvého polčasu Dáni stratili prevahu a hra sa vyrovnala.

Prvú šancu v druhom dejstve mala Austrália, ale Irvine zakončil zo záklonu po spätnej prihrávke vysoko nad. V 60. minúte už potrebovali Austrálčania na postup výhru, pretože Tunisko viedlo nad Francúzskom 1:0. Ihneď po góle v súbežne hranom zápase sa však presadili a z rýchlej kontry otvorili skóre zásluhou Leckieho. Dáni potrebovali streliť dva góly, a logicky viac otvoriť hru, no v ofenzívnej fáze sa im vôbec nedarilo. Austrálčania zvládali zápas veľmi dobre po taktickej stránke a dokázali vykrývať dôležité priestory. Dánski futbalisti v závere skúšali už iba nakopávané lopty. Austrália prehustila stred obrany, súperom nedovolila vypracovať si žiadnu gólovú šancu a postúpila do osemfinále MS.

"Myslím, že podľa osláv vidíte, koľko emócií tam bolo. Som hrdý a vyčerpaný, veľmi tvrdo sme pracovali. Pri góle nebol čas premýšľať, stál proti mne jeden obranca, podarilo sa mi ho prekonať a prízemná strela bola pre brankára náročná. Ako som videl loptu, že ide do brány, bol som veľmi šťastný," povedal Mathew Leckie.

"Úsilie bolo neuveriteľné, veľmi tvrdo sme pracovali. Musíme zregenerovať, nie je čas na žiadne oslavy, žiadne sociálne siete,“ vyjadril po zápase Graham Arnold, tréner Austrálie. "Som neuveriteľne frustrovaný. Tím hral jeden a pol roka veľmi dobre, teraz som smutný a sklamaný," okomentoval prehru Kasper Hjulmand, tréner Dánska.  

D-skupina – 3. kolo: Austrália – Dánsko 1:0 (0:0)

Gól: 60. Leckie. ŽK: Behich, Degenek - Skov. Rozhodovali: Ghorbal - Gourari, Etchiali (všetci Alž.), 41.232 divákov.

Austrália: Ryan – Degenek, Souttar, Rowles, Behich – Leckie (89. Hrustič), Irvine, Mooy, Goodwin (46. Baccus) – Duke (82. MacLaren), McGree (74. Wright)

Dánsko: Schmeichel – Kristensen (46. Bah), Andersen, A. Christensen, Maehle (69. Cornelius) – Höjbjerg, Jensen (59. Damsgaard) – Skov Olsen (69. R. Skov), Eriksen, Lindström – Braithwaite (59. Dolberg)

Konečná tabuľka D-skupiny:
      1. Francúzsko 3 2 0 1 6:3 6*
      2. Austrália  3 2 0 1 3:4 6*
      3. Tunisko    3 1 1 1 1:1 4
      4. Dánsko     3 0 1 2 1:3 1
      * - postup do osemfinále

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok