Pentagon povolil nasadenie Američaniek do bojových operácií

TASR
24.1.2013 06:55

Americký minister obrany Leon Panetta zrušil zákaz nasadzovania žien do vojenských operácií, čím vojačkám vytvoril podmienky na uplatnenie sa v desiatkach tisícoch pozíciách v pozemných bojových jednotkách či elitných komandách americkej armády. Informovala o tom agentúra AP.

Pentagon povolil nasadenie Američaniek do bojových operácií
SITA

Prelomové rozhodnutie, ktoré mení nariadenie z roku 1994 o zákaze nasadzovania žien do bojových operácií, vychádza z odporúčania Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA.

Nové nariadenie ministerstva obrany ponecháva armáde možnosť využiť mimoriadnu výnimku a v niektorých prípadoch vyhradiť pozície len pre mužov.

Bežné pozície sa pre ženy otvoria už tento rok. Nábor na ďalšie posty, ako sú jednotky špeciálneho nasadenia, sa budú ženám otvárať postupne.

Panetta nadviazal na minuloročné uvoľnenie pravidiel pre zapojenie žien do menších jednotiek, ako sú brigády so zhruba 3500 príslušníkmi spolu s vysokým velením a podporným personálom. Od minulého roka mohli byť ženy začlenené dokonca aj do práporov s približne 800 členmi, čo im umožnilo uchádzať sa o 14.500 dovtedy uzavretých pracovných pozícií v armáde.

Ženám sa po dnešnom oznámení o rozhodnutí ministerstva obrany otvára možnosť postupne sa uchádzať až o 238.000 miest, čo je takmer pätina z celkových ozbrojených síl USA.

Príslušníčky tzv. nežného pohlavia tvoria v súčasnosti zhruba 14 percent amerických ozbrojených síl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok