Západ tlačí Ukrajinu do konfliktu s Ruskom, uviedol šéf ruskej diplomacie Lavrov

ta3 čtk
30.11.2022 17:29

Jadrové veľmoci sa musia vyhnúť akejkoľvek vojenskej konfrontácii, a to aj konvenčnými zbraňami. Podľa agentúry TASS to povedal šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Uviedol tiež, že Západ tlačí Ukrajinu do stretu s Ruskom.

Západ tlačí Ukrajinu do konfliktu s Ruskom, uviedol šéf ruskej diplomacie Lavrov
TASR/AP

"Je nutné sa vyhnúť akémukoľvek vojenskému stretu medzi jadrovými mocnosťami, a to aj za použitia konvenčných zbraní. Eskalácia by sa mohla vymknúť kontrole," povedal Lavrov. Západ sa podľa neho túto zásadu snaží obísť tým, že Ukrajinu "doslova tlačí" do pokračovania vojny, ktorú sám vedie proti Rusku.

Ruský prezident Vladimir Putin počas vojny na Ukrajine vyslovil množstvo nie príliš zastieraných hrozieb použitím jadrových zbraní, pripomína agentúra Reuters. Niekoľko ruských vrcholných predstaviteľov však opakovane poprelo, že by sa Moskva chystala jadrové zbrane na Ukrajine použiť.

Západné krajiny na čele so Spojenými štátmi poskytli Ukrajine bezprecedentnú vojenskú podporu v boji proti Rusku. Moskva už skôr uviedla, že sa tým NATO stáva účastníkom konfliktu. Obe strany však zdôrazňujú, že je dôležité vyhnúť sa priamej konfrontácii.

Ukrajina nie je členom NATO, ale usiluje sa o vstup do aliancie. Rusko tvrdí, že snahy Ukrajiny o vstup do NATO a rozširovanie aliancie na východ po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 boli jedným z dôvodov, prečo tento rok 24. februára začalo inváziu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok